odc. 2 Kuchnie Świata

Frykadelki indycze w sosie curry

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Bianka Baran
Prowadzący
Bianka Baran
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    2 sztuki
  • rodzynki

    2 łyżki
  • posiekane migdały

    2 łyżki
  • jajko

    1 sztuka
  • olej

    2 łyżki
  • Przyprawa curry orientalna Prymat

    1 łyżeczka
  • śmietana kremówka

    3/4 szklanki
  • mąka

    1 łyżka
  • sól

    - -
  • cukier

    - -
  • rosół z kury Kucharek

    2 szklanki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    - -
  • Natka pietruszki suszona Prymat

    - -
  • indyk

    50 dag
  • kajzerka

    1 czerstwa
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Bułkę namoczyć, odcisnąć i przełożyć do miski z mięsem. Dodać jajko, obrane i posiekane cebule, połowę rodzynek, i 1/3 posiekanych migdałów. Mięso z dodatkami starannie wymieszać i przyprawić solą i pieprzem Prymat. Z masy uformować nieduże owalne kotlety. Obsmażyć je na rozgrzanym oleju i przełożyć do rondla. Oprószyć curry Prymat, dodać pozostałe rodzynki i migdały. Śmietanę wymieszać z mąką, rozprowadzić bulionem KUCHAREK, doprawić curry Prymat i cukrem oraz solą i pieprzem Prymat. Wlać do frykadelek i dusić kilka minut na małym ogniu.

Przed podaniem posypać natką pietruszki. Podawać z ryżem, kuskusem lub makaronem i surówką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
berys18 29.04.2011 08:32
z pewnością smaczne
szajba2 17.02.2011 15:43
te frykadelki to prawdziwe frykasy
Babciagramolka 04.01.2011 10:30
Doskonały pomysł - delikatne - smaczne
Barbara55 18.10.2010 15:30
smacznie
Ela20 29.06.2010 17:25
Zapowiada się bardzo smacznie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat