Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Frużelina z czerwonej porzeczki

2.0
(10)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czerwona porzeczka 1 kilogram
cukier kryształ 1 szklanka
woda 100 mililitrów
mąka ziemniaczana 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Frużelina z czerwonej porzeczki

Porzeczki dokładnie płuczemy pod zimną wodą. Następnie przekładamy do garnka, dodajemy cukier i mieszamy. Gotujemy przez ok. 10 minut. 

Wodę i mąkę dokładnie mieszamy ze sobą (nie może być grudek) i dodajemy do gotujących się owoców.

Wszystko razem zagotowujemy mieszając regularnie.

Gorącą frużelinę przekładamy do przygotowanych wcześniej słoików, dobrze wyparzonych.

Gotowe słoiki zakręcamy i odwracamy do góry dnem, jeżeli chcemy je przechowywać dłużej należy je zapasteryzować (gotować około 5 minut).

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ilona 24.07.2023 21:52
Zrobiłam. Pyszotka. Podczas gotowania spróbowałam i dodałam ciut więcej cukru, ale też porzeczki były dość kwaskowe.
Wiktoria29 11.07.2014 09:00
właśnie dostałam sporo czerwonej porzeczki już wiem co zrobię z jej częścią
Malinka 10.07.2014 23:12
Zimą i nie tylko, jak znalazł :) Super!!!
2milutka 10.07.2014 21:40
coś co lubie;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak