Frużelina wiśniowa

Frużelina wiśniowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wiśnie

    1,5 kg
  • cukier

    350 g
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • woda

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wiśnie dokładnie umyć osuszyć i wypestkować. Przełożyć do garnka i zasypać cukrem. Odstawić na ok 2 godziny aby puściły sok. Następnie owoce zagotować i gotować ok 5 minut często mieszając. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą. Cienką strużką wlewać do gotujących wiśni cały czas mieszając. Chwilę jeszcze gotować aż masa zgęstnieje. Gorącą frużelinę przełożyć do słoiczków i dobrze zakręcić. Pasteryzować 15-20 minut od zagotowania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bogusia 82

12.08.2015 23:55
Też robię podobną:)

Jadwiga/Jaga85

12.08.2015 16:05
Musi być pyszna- super do deserów!

kloruś

12.08.2015 09:42
chętnie bym spróbowała!

olkaaa

12.08.2015 07:42
bardzo lubię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat