Frittelle

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    150 g
  • mleko

    500 ml
  • jaja

    2
  • cukier

    50 g
  • masło

    20 g
  • cytryna

    1
  • mąka

    3 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • olej

  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do mleka wsypać ryż i gotować na małym ogniu mieszając; jak się ugotuje ryż, wystudzić. Następnie dodać masło, 2 żółtka, cukier, otartą skórkę z cytryny, mąkę i proszek do pieczenia - wszystko wymieszać.
Małą łyżką formować kulki i smażyć na głębokim tłuszczu do zarumienienia. Wykładać na ręczniki papierowe aby uwolnić z nadmiaru tłuszczu. Posypać cukrem pudrem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat