Frittata z suszonymi pomidorami, cukinią i oliwkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Pyszna frittata z suszonymi pomidorami, cukinią, pieczarkami i oliwkami. Uniwersalne, pyszne danie, które możecie przyrządzić na śniadanie, lunch lub... kolację. Można ją zjadać na ciepło lub schłodzoną z sosem i sałatką grecką. Sprawdź przepis na pyszną frittatę!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na frittatę:

  • cebula

    1 sztuka
  • pieczarki

    5 sztuk
  • szpinak baby

    1 opakowanie
  • suszone pomidory z ziołami Smak

    6 sztuk
  • czarne oliwki Smak

    6 sztuk
  • oliwki zielone Smak

    6 sztuk
  • cukinia

    1/2 sztuki
  • jaja

    4 sztuki
  • feta

    100 gramów
  • Przyprawa do dań kuchni włoskiej Prymat

    2 łyżeczki
  • olej

    do smażenia

Na sos:

  • majonez

    2 łyżki
  • jogurt grecki

    2 łyżki
  • Musztarda jalapeno Prymat

    1/2 łyżki
  • bazylia

    1 pęczek
  • orzeszki pinii

    1 łyżka

Do smaku:

  • sól

  • pieprz kolorowy

Dodatki:

  • sałatka grecka

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pokroić w plastry cebulę, pieczarki, cukinię, oliwki.

Pokroić w paseczki pomidory suszone.

Wszystkie składniki fritaty smażymy na oleju, pod koniec dodając szpinak, oliwki, suszone pomidory i doprawiamy do smaku przyprawą do dań kuchni włoskiej.

Tak przygotowane warzywa przekładamy do pojemnika żaroodpornego (lub rondelek), zalewamy roztrzepanymi jajkami z serem feta i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180°C na ½ godziny.

Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. 

Posiekać bazylię. Uprażyć orzeszki.

Schłodzoną frittatę kroimy kawałki, podajemy z sosem.

Można posypać posiekanymi listkami bazylii i orzeszkami.

Do tej fritaty podaj lekką sałatkę, np. grecką z ogórków.

SMAK_PL
Fritata jest pyszna na ciepło lub na zimno z dodatkami. Podaj ją z lekko pikantnym sosem i sałatką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat