Frittata z cukinią,wędliną i pomidorem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    4 sztuki
  • cukinia

    1/2 sztuki
  • pomidor

    1 sztuka
  • Sól do posolenia jajek

    1 szczypta
  • Sól do posolenia cukini

    1 szczypta
  • pieprz kolorowy

    1 szczypta
  • masło klarowane

    1 łyżka
  • wędlina

    120 gram
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cukinię i pomidora płuczemy, osuszamy.
cukinię i wędlinę lub kiełbasę kroimy w kostkę.
Pomidora przecinamy na połowę, usuwamy gniazda nasienne i kroimy jak poprzednie składniki - w kostkę;)
Jajka wbijamy do miski solimy, ubijamy rózgą.
Na rozgrzaną patelnię kładziemy łyżkę tłuszczu, podsmażamy 2-3 minuty wędlinę/kiełbasę, dodajemy cukinię po chwili pomidora - przyprawiamy solą i czarnym pieprzem.
Składniki równomiernie rozprowadzamy na patelni, zalewamy jajkami.
Smażymy ok 15 minut na wolnym ogniu pod przykryciem.
Pod koniec smażenia frittatę obsypujemy kolorowym pieprzem.
podajemy na patelni lub na talerzu - jak wolicie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
emeslive 05.11.2012 22:14
Fajny pomysł. Bardzo smakowicie wygląda ta frittata!
andrzej10 04.10.2012 00:13
coś nowego
angelika14 08.09.2012 10:59
super przepis na frittatę robię podobną
manaika 08.09.2012 10:25
super!
gosia47-47 08.09.2012 09:37
ekstra
Konczi 08.09.2012 09:27
apetycznie ... musi być pycha !
edi 08.09.2012 09:26
wygląda świetnie;)
V_kuchareczka 08.09.2012 09:23
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat