Frittata z cukinią i tymiankiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinia

    350 g
  • jajko

    5 szt
  • ząbki czosnku

    2 szt
  • serek śmietankowy

    3 łyżki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • posiekane listki tymianku

    2 łyżeczki
  • sól

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cukinię myjemy, osuszamy i ścieramy na grubej tarce. Układamy na sitku, delikatnie solimy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie dokładnie ją odciskamy, aby pozbyć się soku.
Czosnek drobniutko siekamy. Do miski wbijamy jajka, wrzucamy czosnek, serek śmietankowy, cukinię i listki tymianku. Wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy.
Na patelni o średnicy 20 cm rozgrzewamy odrobinę oleju, wlewamy masę jajeczną i smażymy na średnim ogniu pod przykryciem. Po około 10-15 minutach, gdy masa się lekko zetnie także z góry przekładamy frittatę na drugą stronę przy pomocy pokrywki lub talerza. Smażymy kolejne 10 minut.
Od razu podajemy, choć na zimno frittata też doskonałe smakuje.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kolorowa 12.08.2014 14:13
Pysznie wygląda !
kasienka23 11.08.2014 21:58
smaczne danie, moje smaki!
alaaa 11.08.2014 21:16
fajny pomysł na wykorzystanie cukinii której w tym roku mam nadmiar
cukiereczek 11.08.2014 17:15
puszyste,smaczne
pajbek 11.08.2014 15:32
Mnie też by smakowało :-)
Bernadeta1 11.08.2014 13:36
wygląda pysznie warto wykorzystać przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat