Frittata z cukinią i boczkiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinia

    1
  • jajko

    4
  • boczek

    100 g
  • cebula

    1
  • ziemniak

    1
  • natka pietruszki

    1 łyżka
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Frittata z cukinią i boczkiem foto
Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w kostkę. Ziemniaka obieramy i kroimy w zapałki. Cebulkę obieramy i kroimy w kostkę. Boczek kroimy w drobną kostkę, można go podsmażyć.
Krok 2 - Frittata z cukinią i boczkiem foto
Na patelni szklimy cebulkę, a następnie dodajemy cukinię i ziemniaki i dusimy wszystko pod przykryciem do miękkości. Po usmażeniu warzywa przekładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Krok 3 - Frittata z cukinią i boczkiem foto
Jajka ubijamy dodając soli i pieprzu.
Krok 4 - Frittata z cukinią i boczkiem foto
Do jajek dodajemy podsmażone warzywa, boczek i natkę. Wszystko dokładnie mieszamy.
Krok 5 - Frittata z cukinią i boczkiem foto
Na patelni rozgrzewamy olej, wlewamy na nią omlet i smażymy na złoty kolor z obu stron.
Krok 6 - Frittata z cukinią i boczkiem foto
Jeśli chcemy przewrócić omlet na drugą stronę to najlepiej posłużyć się talerzem. Zsuwamy na talerz omlet upieczony po jednej stronie, dostawiamy patelnię i delikatnie odwracamy talerz tak, aby omlet wylądował na patelni.
Krok 7 - Frittata z cukinią i boczkiem foto
Smacznego ;)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 02.04.2013 14:37
smakowicie wygląda :)
Laila2786 28.02.2013 20:14
wygląda cudownie
agnieszkalider 01.01.2013 19:25
pycha
Juleczka20 15.09.2012 16:00
wygląda przepysznie
PaniMISIOWA 28.08.2012 21:35
rewelacyjne są takie fritaty
Beatris 28.08.2012 16:32
Z chęcią wprosiłabym się do Ciebie na takie śniadanie.
foczka-ks 28.08.2012 13:27
super, chętnie bym zjadła

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat