Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Frittata z cukinią, duszonym porem i szynką

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajko 5 szt
cukinia 1 duża
groszek konserwowy 1 puszka
por (biała część) duży kawałęk
szynka wędzona 15 dkg
oliwa do smaku
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku
sól do smaku
serek biały bieluch 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Frittata z cukinią, duszonym porem i szynką

Jajka rozmącić w dużej misce , posolić, popieprzyć dodać zioła prowansalskie oraz biały serek , wszystko dobrze wymieszać.
Por pokroić w krążki, cukinię obrać ze skóry podzielić wzdłuż na 4 części ,wyciąć pestki a twardszą część pokroić w kostkę. Por i cukinię podsmażyć na 3 łyżkach oliwy ,aż warzywa delikatnie zrobią się przezroczyste, posolić do smaku, dodać pokrojoną w kosteczkę szynkę. dodać groszek odcedzony z puszki.
W Okrągłej formii 26 cm rozłożyć papier do pieczenia po same brzegi. Wyłożyć wszystkie warzywa i zalać serowo- jajeczną masą . Piec w piekarniku na 200 C około 25 min, pod koniec przełączam n garill górny aby lekko się zarumieniła.

Można podawać z ulubioną surówką, ja podaję z salsą lub sosem czosnkowym .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika-twin 21.08.2012 18:16
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak