Frittata z cukinią, duszonym porem i szynką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    5 szt
  • cukinia

    1 duża
  • groszek konserwowy

    1 puszka
  • por (biała część)

    duży kawałęk
  • szynka wędzona

    15 dkg
  • oliwa

    do smaku
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • serek biały bieluch

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka rozmącić w dużej misce , posolić, popieprzyć dodać zioła prowansalskie oraz biały serek , wszystko dobrze wymieszać.
Por pokroić w krążki, cukinię obrać ze skóry podzielić wzdłuż na 4 części ,wyciąć pestki a twardszą część pokroić w kostkę. Por i cukinię podsmażyć na 3 łyżkach oliwy ,aż warzywa delikatnie zrobią się przezroczyste, posolić do smaku, dodać pokrojoną w kosteczkę szynkę. dodać groszek odcedzony z puszki.
W Okrągłej formii 26 cm rozłożyć papier do pieczenia po same brzegi. Wyłożyć wszystkie warzywa i zalać serowo- jajeczną masą . Piec w piekarniku na 200 C około 25 min, pod koniec przełączam n garill górny aby lekko się zarumieniła.

Można podawać z ulubioną surówką, ja podaję z salsą lub sosem czosnkowym .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Monika-twin 21.08.2012 18:16
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat