Frittata z cukinią

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinia

    2 małe sztuki
  • jaja

    6 szt
  • ser żółty

    50 g
  • koperek

    2 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz biały mielony Prymat

    do smaku
  • olej

    3 łyzki
  • pomidor

    do podania
  • mozzarella

    do podania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Frittata z cukinią foto
Cukinię umyć, wyszorować, nie obierać ze skórki. Osuszyć i pokroić w plasterki. Przesmażyć na 2 łyżkach oleju. Lekko przestudzić.
Krok 2 - Frittata z cukinią foto
W misce lekko ubić jajka, dodać sól i pieprz do smaku, starty żółty ser i posiekany koperek. Wymieszać. Dodać przestudzoną cukinię i wymieszać. Na patelnię po cukinii wlać ostatnią łyżkę oleju, rozgrzać.
Krok 3 - Frittata z cukinią foto
Wlać masę na frittatę. Smażyć na średnim ogniu aż masa się zetnie, a od spodu będzie złoto-brązowa. Wtedy zsunąć frittatę na talerz.
Krok 4 - Frittata z cukinią foto
Przykryć patelnią i szybkim ruchem odwrócić tak aby znalazła się stroną niedosmażoną do dołu. Dosmażyć 2 minuty.
Krok 5 - Frittata z cukinią foto
Pokroić w trójkąty i podawać z pomidorem i mozzarellą, posypane bazylią

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Stenka 17.08.2015 15:03
smaczne danie
Beatris 01.02.2014 22:50
Robiłam podobną, pyszna wyszła. Twoja z pewnością też taka była:)
Klausia 20.01.2014 16:18
fantastyczny przepis
Katarzyna59 17.12.2013 14:15
bardzo apetyczna
Stenka 07.09.2013 11:01
wykorzystam przepis
pierniczkowo 04.09.2013 14:06
musiała być przepyszna :)
Mniam 04.09.2013 08:23
Fajny pomysł na cukinię.
Alex_M 03.09.2013 18:53
Dorota, koniecznie daj znać jak smakowało! :)
idealme 03.09.2013 17:54
bardzo smaczne :)
AnielskaSlodycz 03.09.2013 17:36
Bardzo spodobał mi się Twój pomysł. Myślę ,że sama też takie zrobię :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat