Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Frittata z boczniakami

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

boczniaki 25 dkg
czerwona fasolka 1/2 puszki
mrożony zielony groszek 10 dkg
jajko 4 duże sztuki
sól do smaku
świezo zmielony pieprz do smaku
żółty ser 3 duże plastry
cebula czerwona 1 sztuka
smalec 1 czubata (gęsi)

Przepis i sposób przygotowania na: Frittata z boczniakami

Kroki postępowania

1
Na patelni rozgrzać gęsi smalec.
Krok 1 - Frittata z boczniakami foto
2
Boczniaki pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić na rozgrzany smalec. Smażyć kilka minut, aż prawie cały płyn odparuje.
Krok 2 - Frittata z boczniakami foto
3
Fasolkę odsączyć i dodać razem z mrożonym groszkiem do grzybów. Wymieszać, smażyć razem ok. 5 minut, co chwilę mieszając.
Krok 3 - Frittata z boczniakami foto
4
Jajka wbić do miseczki, rozbełtać, doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Krok 4 - Frittata z boczniakami foto
5
Jajka wlać do grzybów i rozlać na brzegi.
Krok 5 - Frittata z boczniakami foto
6
Cebulę pokroić w cienkie plasterki, rozdzielić na poszczególne krążki.
Krok 6 - Frittata z boczniakami foto
7
Na jajka z grzybami położyć plasterki sera i krążki cebuli.
Krok 7 - Frittata z boczniakami foto
8
Zapiekać w 200 stopniach przez ok. 20 minut. Podawać np. z ketchupem.
Krok 8 - Frittata z boczniakami foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 06.08.2013 22:37
super pomysł!!!!!!
fotoviderek 06.05.2013 06:43
Świetna ta frittata :)
anemon 24.01.2013 15:12
Wygląda wspaniale, takie bogactwo smaków i kolorów zachęca do jedzenia.
adelajda 24.01.2013 08:32
pycha
pajbek 21.01.2013 22:00
Super pyszne jedzonko, zresztą jak wszystko co przyrządzasz :-)
Renia1 20.01.2013 15:41
baardzo pożywne śniadanie :) i tak powinno być
artur7 20.01.2013 13:21
lubię grzyby
Beatris 18.01.2013 22:22
Oczywiście, że tak. Możesz też użyć masła.
alaaa 18.01.2013 21:02
pysznie wygląda,ale smalcu z gęsi nie mam,czy mogę zastąpić zwykłym smalcem
ziutula
ziutula 18.01.2013 11:39
pyszności i tyle...tylko zajadać...
Alex_M 18.01.2013 11:30
fajny pomysl! musialo byc pyszne
gosia56 18.01.2013 10:51
jeszcze nigdy nie jadłam boczniaków ale przepis super
Krzysztof15 18.01.2013 10:33
super
ONY_za_kare 18.01.2013 09:49
pychotka
Renataj 18.01.2013 09:12
Aż ślinka cieknie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak