fritatta z szynka i warzywami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    2 szt
  • śmietana 18 proc

    3 łyżki
  • szynka wieprzowa

    50 g
  • ogórek kiszony

    2 szt
  • oliwki zielone

    10 szt
  • papryka marynowana

    2 szt
  • pomidor

    1/2 szt
  • cebula

    1 szt
  • oregano

    do smaku
  • Papryka ostra mielona Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

    do smaku
  • Bazylia suszona Prymat

    do smaku
  • smalec

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - fritatta z szynka i warzywami foto
Na patelni na smalcu podsmażyć drobno posiekaną cebulkę.
Krok 2 - fritatta z szynka i warzywami foto
Szynkę pokroić w słupki.
Krok 3 - fritatta z szynka i warzywami foto
Pomidora, oliwki, ogórki i paprykę dowolnie pokroić na kawałki. Do garnka przełożyć śmietankę i jajka. Zmiksować na gładką masę.
Krok 4 - fritatta z szynka i warzywami foto
Masę jajeczna doprawić ziołami, solą i pieprzem.
Krok 5 - fritatta z szynka i warzywami foto
Następnie dodać mąkę i ponownie wymieszać.
Krok 6 - fritatta z szynka i warzywami foto
Podsmażoną szynke oraz pokrojone warzywa połączyć z masą jajeczną. Całość przelać na patelnię. Smażyć na wolnym ogniu, w połowie smażenia przykryc pokrywką, aby jajka ścięły się z wierzchu.
Krok 7 - fritatta z szynka i warzywami foto
Fritattę podawać udekorowaną zieleniną. Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
asiatok 22.04.2016 23:25
Lubię fritattę!
zuzawie 30.09.2015 12:38
Wygląda ciekawie, zastanawiam się tylko, jak komponują się te ogóreczki :)
caralajna 13.07.2014 07:12
zjadłabym trochę
Renata22 21.05.2014 23:23
Beatris, faktycznie, dodałam 2 łyżki mąki ;)
BernadettaP 19.05.2014 21:19
Dawno nie jadłam fritatty, a ta wygląda smakowicie.
kasienka23 19.05.2014 17:36
wygląda smakowicie!
Ania84 19.05.2014 12:46
pysznie wygląda
Beatris 19.05.2014 12:15
Jaka puszysta, pycha:) Mam tylko pytanko, ile dodałaś mąki, bo chyba Ci umknęło w składnikach?
w mojej kuchni 19.05.2014 11:42
takie potrawy to lubię...
Wafelek2601 19.05.2014 11:01
Dla mnie super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat