Przepis i sposób przygotowania na: Frittata z suszonymi pomidorami, cukinią i oliwkami
Pokroić w plastry cebulę, pieczarki, cukinię, oliwki.
Pokroić w paseczki pomidory suszone.
Wszystkie składniki fritaty smażymy na oleju, pod koniec dodając szpinak, oliwki, suszone pomidory i doprawiamy do smaku przyprawą do dań kuchni włoskiej.
Tak przygotowane warzywa przekładamy do pojemnika żaroodpornego (lub rondelek), zalewamy roztrzepanymi jajkami z serem feta i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180°C na ½ godziny.
Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.
Posiekać bazylię. Uprażyć orzeszki.
Schłodzoną frittatę kroimy kawałki, podajemy z sosem.
Można posypać posiekanymi listkami bazylii i orzeszkami.
Do tej fritaty podaj lekką sałatkę, np. grecką z ogórków.