Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fritata z cukinią i serem feta

5.0
(23)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Fritata z cukinią, serem feta, suszonymi pomidorami. Do tego kilka jaj, pomidory i pyszne sycące śniadanie jest gotowe.

Składniki:

cukinia 1 sztuka
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
mąka pszenna 100 gramów
jaja 6 sztuk
pomidory 2 sztuki
ser feta 100 gramów
masło 1 łyżka
oliwa 4 łyżki
rukola 1 opakowanie
orzeszki piniowe 100 gramów
pomidory suszone Smak kilka sztuk

Do smaku:

Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz biały mielony Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Fritata z cukinią i serem feta

Cukinię trzemy na tarce o grubych oczkach, doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem. Mieszamy i odstawiamy, aż puści sok.

Na patelni podgrzewamy 3 łyżki oliwy i 1 łyżkę masła. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek.

Cukinię odsączamy z nadmiaru wydzielonego soku, wyciskając ją w dłoniach. Do odsączonej cukinii dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem, mąkę i wbijamy jajka. Doprawiamy do smaku ziołami prowansalskimi.

Pomidory parzymy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Fetę również kroimy w kostkę. Składniki przekładamy do masy i całość mieszamy.

Formę do pieczenia smarujemy oliwą, przekładamy masę i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 30–45 minut.

Do większej miski przekładamy rukolę, orzeszki pinii i kilka suszonych pomidorów pokrojonych w paski. Skrapiamy olejem z suszonych pomidorów i mieszamy.

Na wierzch upieczonej frittaty wykładamy przygotowaną sałatkę z rukoli.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak