Fritata z cukinią i serem feta

Fritata z cukinią i serem feta

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Fritata z cukinią, serem feta, suszonymi pomidorami. Do tego kilka jaj, pomidory i pyszne sycące śniadanie jest gotowe.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinia

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • mąka pszenna

    100 gramów
  • jaja

    6 sztuk
  • pomidory

    2 sztuki
  • ser feta

    100 gramów
  • masło

    1 łyżka
  • oliwa

    4 łyżki
  • rukola

    1 opakowanie
  • orzeszki piniowe

    100 gramów
  • pomidory suszone Smak

    kilka sztuk

Do smaku:

  • sól morska

  • pieprz biały mielony

  • zioła prowansalskie

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cukinię trzemy na tarce o grubych oczkach, doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem. Mieszamy i odstawiamy, aż puści sok.

Na patelni podgrzewamy 3 łyżki oliwy i 1 łyżkę masła. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek.

Cukinię odsączamy z nadmiaru wydzielonego soku, wyciskając ją w dłoniach. Do odsączonej cukinii dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem, mąkę i wbijamy jajka. Doprawiamy do smaku ziołami prowansalskimi.

Pomidory parzymy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Fetę również kroimy w kostkę. Składniki przekładamy do masy i całość mieszamy.

Formę do pieczenia smarujemy oliwą, przekładamy masę i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 30–45 minut.

Do większej miski przekładamy rukolę, orzeszki pinii i kilka suszonych pomidorów pokrojonych w paski. Skrapiamy olejem z suszonych pomidorów i mieszamy.

Na wierzch upieczonej frittaty wykładamy przygotowaną sałatkę z rukoli.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat