Przepis i sposób przygotowania na: Fricassee z piersi kurczaka.
Kroki postępowania
Następnie polać mięso 2 łyżkami stopionego masła ,włożyć mały kawałek cynamonu i związać końce "rękawa".
Miękkie mięso ostudzić, sos zlać do miseczki ,a mięso pokroić w plastry, trzymać w cieple.
W rondelku roztopić 1 łyżkę masła ,wsypać mąkę i zrobić jasną zasmażkę.
Wlać zimny bulion, gotować chwilę ciągle mieszając.
Dodać sos spod pieczeni (ten zlany) ,wlać wino i gotować ,aż wyparuje 1/3 płynu. Posmakować, może trzeba trochę przełamać cukrem ,smak cytrynowo-kwaśny.
Ubić śmietankę, dodać do sosu. Dodać resztę masła i ubić sos ,wsypać kapary.
Resztę sosu podać w sosjerce.
Ja dodałem plastry marchewki i pora uduszone na maśle al dente, posypane przyprawą "Zantar" -mieszanka: tymianek, sezam, koper włoski, kolendra, sumak, cumin, trawa cytrynowa.