Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Francuskie ze śliwką pod migdałową mąką.

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 2 opakowania
jajko 1 sztuka
mąka migdałowa wg uznania
śliwki 1/2 kg

Porada

Ciasteczka są bardzo szybkie i łatwe w wykonaniu. W smaku bardzo dobre i takie w sam raz dla niespodziewanych gości :-)

Przepis i sposób przygotowania na: Francuskie ze śliwką pod migdałową mąką.

Kroki postępowania

1
Rozwinąć jedno ciasto francuskie i pokroić radełkiem w prostokąty.
Krok 1 - Francuskie ze śliwką pod migdałową mąką. foto
2
Roztrzepać jajko, a następnie każdy prostokąt posmarować.
Krok 2 - Francuskie ze śliwką pod migdałową mąką. foto
4
Wypestkować śliwki i połówki poukładać na cieście.
Krok 3 - Francuskie ze śliwką pod migdałową mąką. foto
5
Drugi rulon ciasta rozwinąć i pociąć radełkiem na takie same prostokąty. Następnie przykryć każdą śliwkę.
Krok 4 - Francuskie ze śliwką pod migdałową mąką. foto
6
Każdą porcję ciasta podociskać na brzegach widelcem. Na wierzchu zrobić X radełkiem.
Krok 5 - Francuskie ze śliwką pod migdałową mąką. foto
7
Ponownie wierzch każdego ciastka posmarować jajkiem, a następnie obficie posypać mąką migdałową.
Krok 6 - Francuskie ze śliwką pod migdałową mąką. foto
8
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C i piec przez 20 minut do zrumienienia.
Krok 7 - Francuskie ze śliwką pod migdałową mąką. foto
10
Smacznego !
Krok 8 - Francuskie ze śliwką pod migdałową mąką. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 30.06.2015 20:56
takich ciasteczek jeszcze nie jadłam
Wacław 30.06.2015 20:37
uwielbiam ciasteczka z ciasta francuskiego, a ze śliwkami to "niebo w gębie " ,pychaaaaaaaaaaa !
as28 29.06.2015 21:51
mniam mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak