Francuskie warkocze

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z kurczaka

    1 szt
  • ciasto francuskie

    1 szt
  • pieczarki

    15 dag
  • czosnek

    1 ząbek
  • natka pietruszki

    do smaku
  • majonez

    3 łyżka
  • papryka konserwowa

    1 szt
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • curry

    do smaku
  • masło

    1 łyżka
  • jajko

    1 szt
  • ser gouda

    5 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Francuskie warkocze foto
Przygotowuję składniki: filet porcjuję na mniejsze, podłużne kawałki, rozbijam je i doprawiam do smaku solą, pieprzem i curry. Pieczarki duszę na maśle z cebulą i czosnkiem, pod koniec dodaję pokrojoną w kostkę jedną konserwową paprykę, solę do smaku. Siekam natkę pietruszki.

Ciasto francuskie (gotowe, schłodzone) rozwijam i dzielę na trzy części (jeżeli mam wersję maxi długą - bo i w takiej można kupić schłodzone ciasto francuskie, wówczas są to 4 części). Boki każdego kawałka nacinam tak jak to widać na zdjęciu.
Krok 2 - Francuskie warkocze foto
Na środku każdego kawałka ciasta kładę przygotowany filet, smaruję go łyżką majonezu, następnie układam na niego porcję pieczarek, posypuję natką pietruszki, kładę plaster żółtego sera i zlepiam boki, tworząc "warkocz".
Krok 3 - Francuskie warkocze foto
Gotowe warkocze można posmarować roztrzepanym jajkiem (nie jest to konieczne). Wkładamy do nagrzanego do 200-210 stopni piekarnika i pieczemy około 30 minut.
Krok 4 - Francuskie warkocze foto
Warkocze można podawać bezpośrednio po upieczeniu, wyśmienite z czerwonym barszczem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 08.06.2013 15:11
koniecznie muszę wypróbować
Bernadeta1 24.02.2013 14:51
ale pychota
aisza1 19.02.2013 12:16
bardzo smaczne
Juleczka20 18.02.2013 20:45
super
magdziorka6 18.02.2013 20:34
świetne
gosia56 18.02.2013 20:21
super
meg1984 18.02.2013 20:16
fajny przepis
gosia1988 18.02.2013 20:12
smakowicie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat