Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Francuskie tosty z twarożkiem i gruszką

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gruszki 2 twarde sztuki
brązowy cukier 3 łyżki
jajko 5 sztuk
chleb tostowy ok. 12 kromek
sól 1 szczypta
olej do smażenia
twaróg półtłusty 125 g
śmietana kremówka 4-5 łyżek
cukier do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Francuskie tosty z twarożkiem i gruszką

Kroki postępowania

1
Gruszki obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w półplasterki. Brązowy cukier rozsypać na suchej patelni. Podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się roztopi i lekko ściemnieje. Do karmelu wrzucić gruszki. Podgrzewać dalej, aż karmel się rozpuści, a gruszki zmiękną.
Krok 1 - Francuskie tosty z twarożkiem i gruszką foto
2
Jajka wbić do miski, rozbełtać, wymieszać z solą. W jajkach maczać kromki chleba tostowego.
Krok 2 - Francuskie tosty z twarożkiem i gruszką foto
3
Kłaść je na rozgrzany na patelni olej. Smażyć na rumiano z obu stron.
Krok 3 - Francuskie tosty z twarożkiem i gruszką foto
4
Twaróg przełożyć do miseczki, rozgnieść widelcem, wymieszać ze śmietaną, dosłodzić do smaku cukrem.
Krok 4 - Francuskie tosty z twarożkiem i gruszką foto
5
Tosty podawać z twarożkiem i karmelizowaną gruszką.
Krok 5 - Francuskie tosty z twarożkiem i gruszką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak