Francuskie tartaletki z porem i serem pleśniowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • ciasto francuskie

    1 opakowanie

Farsz

  • por

    1 sztuka
  • cukinia

    1/2 sztuki
  • kurczak wędzony

    15 dag
  • ser pleśniowy niebieski

    15 dag
  • wino białe wytrawne

    50 ml
  • masło klarowane

    1 łyżka
  • dymki ze szczypiorkiem

    1 sztuka
  • ziarna sezamu

    do posypania
  • jajko

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Francuskie tartaletki z porem i serem pleśniowym foto
1. Farsz:
Por kroimy na pół krążki, cukinię w kostkę, na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy warzywa, szklimy pod przykryciem,
Krok 2 - Francuskie tartaletki z porem i serem pleśniowym foto
wlewamy wino podsmażamy chwilę aż por zmięknie a wino odparuje, dodajemy pokrojonego w kostkę wędzonego kurczaka. Mieszamy zestawiamy z ognia.
Krok 3 - Francuskie tartaletki z porem i serem pleśniowym foto
2. Rozwałkowane ciasto francuskie dzielimy radełkiem lub nożem na kwadraty, układamy na blasze wyłożonej papierem pergaminowym,
Krok 4 - Francuskie tartaletki z porem i serem pleśniowym foto
nakładamy po porcji farszu, na wierzchu kładziemy plasterki sera pleśniowego.
Krok 5 - Francuskie tartaletki z porem i serem pleśniowym foto
Brzegi ciasta smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy sezamem.
Wkładamy do nagrzanego do 190*c piekarnika, pieczemy 15 -17 minut- do zrumienienia. Podajemy ciepłe posypane szczypiorem z dymki.
Na zimno też dobrze smakują!
2milutka
Wytrawne tartaletki z ciasta francuskiego są doskonałą słoną przekąską w ciągu dnia, choć nie należą do lekkich, bo ser i ciasto francuskie są dość tłuste, to jednak smakują wspaniale i raz na jakiś czas, można sobie na taki „grzech” pozwolić:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Motorek 27.04.2017 09:15
wyglądają pysznie
Róża1 24.04.2017 09:03
Superowy przepis !!!!!!!!!!!!!!!!
jagoda5913 24.04.2017 00:05
fajne tartaletki
Wiktoria29 23.04.2017 21:21
ciekawa propozycja
IKrakowianka 23.04.2017 21:15
bardzo smakowite
Bożena Matuszczyk 23.04.2017 20:10
Smakowite i kuszące ,tak jak piszesz raz na jakiś czas a co tam - można;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat