Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Francuskie serduszka w makrelowej śmietanie

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 opakowanie
mięso drobiowe ugotowane 30 dkg
jajko 1 sztuka
koper świeży lub mrożony 2 łyżki
przyprawa do potraw 1 łyżeczka
makrela wędzona 1/2 sztuki
śmietana 30% 250 ml
papryka czerwona 1 sztuka
Żelatyna wieprzowa Prymat
parówki 6 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Francuskie serduszka w makrelowej śmietanie

Kroki postępowania

1
Ugotowane mięso drobiowe zemleć, dodać jajko, koper (ja dałam mrożony), jarzynkę i wyrobić na masę.
Krok 1 - Francuskie serduszka  w  makrelowej śmietanie foto
2
Rozłożyć ciasto francuskie, rozsmarować mięsną masę, na brzegach ciasta ułożyć parówki (po 2 w rzędzie) obrane ze skórki.
Krok 2 - Francuskie serduszka  w  makrelowej śmietanie foto
3
Ciasto z parówkami zrolować od boków do środka, a na środku położyć trzeci pasek z parówek.
Krok 3 - Francuskie serduszka  w  makrelowej śmietanie foto
4
Pokroić powstałą roladę na plastry o szerokości około 2 cm. Każdemu plastrowi nadać kształt serca.
Krok 4 - Francuskie serduszka  w  makrelowej śmietanie foto
5
Przełożyć na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiec do zrumienienia.
Krok 5 - Francuskie serduszka  w  makrelowej śmietanie foto
6
W międzyczasie obrać z ości pół makreli wędzonej. Rybę przetrzeć przez sito lub rozetrzeć, aby powstała gładka masa.
Krok 6 - Francuskie serduszka  w  makrelowej śmietanie foto
7
Żelatynę rozpuścić w 3-4 łyżkach wody i po przestudzeniu wlać do ryby, dokładnie połączyć składniki.
Krok 7 - Francuskie serduszka  w  makrelowej śmietanie foto
8
W misce ubić zimną śmietanę. Dodawać powoli, ciągle ubijając, zimną pastę rybną. Powstaje nam bita śmietana makrelowa - bardzo smaczna :)
Krok 8 - Francuskie serduszka  w  makrelowej śmietanie foto
9
Teraz układamy na talerzu francuskie serduszko z parówką. Przyozdabiamy świeżą papryką. Szprycą do ciasta dekorujemy nasz pikantny deser. Walentynki tuż, tuż, a mój mężczyzna nie przepada za słodkimi deserami, więc to jest wersja dla Niego :)
Krok 9 - Francuskie serduszka  w  makrelowej śmietanie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

JaPaqc 16.02.2013 11:05
pysznie wygladają
Monika58 09.02.2013 18:56
oryginalny przepis :)
jucia 05.02.2013 17:11
Wyglądają cudnie!
apetytnawiecej 04.02.2013 00:01
ale super pomysł! gratuluję!
fotoviderek 03.02.2013 12:53
Dobrze wyglądają i smakują na pewno też :)
Anitapaj 03.02.2013 00:57
na pewno smaczne;)
Mysiunia 02.02.2013 14:15
idealna przekąska na zbliżające się Walentynki :) Do tego świetny sos :)
Alex_M 02.02.2013 11:07
bardzo fajny pomysl!
Sroczka 01.02.2013 23:02
Oryginalny deser. Spróbowałabym porcyjki.
pajbek 01.02.2013 21:52
Serca z parówką to jeszcze nie widziałam, ale muszę przyznać, że wygląda całkiem apetycznie :-)
tessinka 01.02.2013 21:51
Super podane, taki deser to przystawka przed nocą walentynkową ;)
tessinka 01.02.2013 21:51
Super podane, taki deser to przystawka przed nocą walentynkową ;)
Poison1988 01.02.2013 21:36
pięknie podane :) tak właśnie wyglądają dania sporządzone z serca i pasji :)
zielonamorelka 01.02.2013 21:10
po upieczeniu wygladaja slicznie
Cynamonka 01.02.2013 21:09
na walentynki :D
Silver Teaspoon 01.02.2013 20:41
ciekawe
kala9287 01.02.2013 20:40
mniam
gosia56 01.02.2013 19:35
SUPER

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak