Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

francuskie precelki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 op.
mąka 1,5 szkl.
cukier 1/3 szkl.
masło schłodzone 3/4 kost.200gr.
kakao 2 łyżki
jajko
cukier puder 1/2 szkl.
migdały płatki 5 dkg.

Przepis i sposób przygotowania na: francuskie precelki

białko oddzielić od żółtka,na stolnicę wysypać mąkę,cukier,kakao,pokrojone i schłodzone masło,żółtko posiekać wszystko nożem a następnie zagnieść ciasto tak aby powstała zwarta kula zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez godzinę,po tym czasie rozłożyć ciasto francuskie,jeśli mamy kulę to rozwałkować delikatnie podsypując mąką na prostokąt w wymiarach 30x50cm.W naczyniu rozkłócić białko posmarować rozwałkowane ciasto,schłodzone ciasto kruche rozwałkować podobnie jak poprzednie ciasto i ułożyć jedno na drugim,pokroić na 20 pasków o szer.1,5cm.z powstałych pasków formować precelki,układać na natłuszczonej blasze piec w temp.ok.200st.ok.15-20min.na jasno brązowy kolor,utrzeć cukier puder z wodą tak aby powstała rzadka polewa i smarować jeszcze gorące precelki po wierzchu posypać płatkami migdałowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 23.01.2014 08:10
warto spróbować
Ada-Gaba 23.01.2014 06:58
pyszna propozycja
Ola1young 11.12.2013 19:29
fajny przepis ,na pewno pyszne sa precelki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak