Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Francuskie kulki z mięsem mielonym

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

SKŁADNIKI

ciasto francuskie 2 opakowania
mięso mielone 30 dag
marchew 1 sztuka
kapusta pekińska 1/4 sztuki
pieczarki 10 sztuk
jajko 1 sztuka
szczypiorek pęczek
bułka czerstwa 1/3 sztuki
sól i pieprz do smaku
czosnek 2 ząbki
mleko do namoczenia

DODATKOWO

olej do smażenia
jajko do smrowania
kminek do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Francuskie kulki z mięsem mielonym

Kroki postępowania

1
Pieczarki kroimy w plasterki, przysmażamy na oleju, doprawiamy i delikatnie studzimy.Marchew obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i przysmażamy na oleju do miękkości. W trakcie smażenia podlewamy ją wodą by szybciej zmiękła. Gotową studzimy.
Pekińską drobno kroimy, także krótko przysmażamy i studzimy. Bułkę namaczamy w mleku. Szczypiorek drobno siekamy.
Krok 1 - Francuskie kulki z mięsem mielonym foto
2
Mięso przekładamy do miski. Dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, jajko oraz przygotowane wcześniej składniki. Całość mieszamy, tak by wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Gdyby masa była za rzadka dodajemy bułki tartej.
Krok 2 - Francuskie kulki z mięsem mielonym foto
3
Z gotowej masy formujemy niewielkie kulki (nieco większe od orzecha włoskiego). Tak przygotowane smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron do zrumienienia. Usmażone odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i studzimy.
Krok 3 - Francuskie kulki z mięsem mielonym foto
4
Ciasto francuskie rozwijamy. Następnie za pomocą obręczy, czy kubka wycinamy z niego koła. Na każde wycięte koło nakładamy mieloną kulkę.
Krok 4 - Francuskie kulki z mięsem mielonym foto
5
Brzegi ciasta zawijamy ku górze i sklejamy. Tak przygotowane kulki układamy miejscem łączenia na przygotowanej blaszce. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Kulki pieczemy około 20 minut w 200°C do zrumienienia. Gotowe
Krok 5 - Francuskie kulki z mięsem mielonym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 01.01.2017 22:58
Warto takie zrobić.
tomek18 26.12.2016 19:11
pyszne muszą być
cukiereczek 19.12.2016 19:34
interesujący przepis
halina17 19.12.2016 18:24
Dobry przepis.
gosia56 19.12.2016 18:08
Na pewno pyszne ;)
Ola1984 19.12.2016 17:14
Świetne jako imprezowa przekąska :)
Agnieszka-87-25 19.12.2016 15:35
świetne są

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak