Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Francuskie babeczki z grzybami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 płat
marchewka 1 szt
ryż 1/2 szkl
podgrzybki 1,5 szkl odgotowanych
cebula 1/2 szt
śmietana 2 łyżki
sól i pieprz
natka pietruszki do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Francuskie babeczki z grzybami

Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce. Razem z ryżem wrzucić na rozgrzany tłuszcz i podsmażyć, a następnie zalać 1 szklanką wrzątku i posolić. Przykryć i gotować na małym ogniu, aż ryż wchłonie cały płyn.
Cebulę zeszklić, dodać odgotowane grzyby, podsmażyć, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać ze śmietaną. Dodać ryż z marchewką, doprawić i smażyć jeszcze 5 minut.
Ciasto francuskie pokroić na kwadraty i wyłożyć nim formę do muffinek. Do każdej nałożyć farsz. Zapiekać 20 minut, do zrumienienia ciasta. Udekorować natką pietruszki. Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 19.09.2015 16:06
Pyszna przekąska. Niedługo powinny się pojawić grzyby, więc czekam z utęsknieniem :)
Aannkaa82 19.09.2015 13:50
Apetyczne babeczki, pewnie bym wypróbowała przepis gdyby nie te grzyby.. skad je wyczarować? u nas niestety ani śladu grzybków :(

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak