Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Francuska zupa z chleba

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula biała 1 szt.
chleb 25 dag
masło 1 łyżka
bulion drobiowy 3/4 litra
śmietana 2 łyżki
żółtko jajek 1 szt.
natka pietruszki

Przepis i sposób przygotowania na: Francuska zupa z chleba

Wykonanie:
Cebulę drobno posiekać i udusić na maśle z drobno pokrojonym chlebem, lekko zarumienić. Następnie wlać bulion podgotować na wolnym ogniu, i doprawić śmietaną z rozmącony żółtkiem. Jeżeli chcemy podać bardziej wykwintnie, to na każdy talerzyk kładziemy po jednym jajku w koszulce i posypujemy natką pietruszki.

Sposób przygotowanie jaj w koszulkach:

W płytkim garnku zagotowujemy wodę, wlewamy kilka łyżek octu i bardzo delikatnie zsuwamy jaja pojedynczo na wrzątek i gotujemy przez 1 minutę, po czym garnek zdjąć z ognia , pozostawić przez 5-6 minut pod przykryciem, aby białko dobrze się ścięło, natomiast żółtko było miękkie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmakowitaA 12.03.2014 06:56
Pyszna zupa:)
paulina2157 12.03.2014 05:50
bardzo fajna ta zupka
migotka28 11.03.2014 22:49
wygląda bardzo smacznie nie jadłam takiej
marcia7 11.03.2014 21:21
konkretna zupka
idealme 11.03.2014 20:10
pysznie wygląda!
Gary Michy 11.03.2014 19:20
Ciekawa zupa :)
luna76 11.03.2014 19:18
Wygląda bardzo apetycznie :)
Kuchenka 11.03.2014 19:07
bardzo apetyczna
Gracer 11.03.2014 19:04
bardzo fajna zupa
Lidzia 11.03.2014 18:54
Podoba mi się.
Jarek123 11.03.2014 18:52
Francja elegancja :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak