Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Francuska rolda z kapustą i pieczarkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 rulon
jaja 1 sztuka
kapusta kiszona 500 gram
pieczarki 200 gram
cebula 1 średnia
Kucharek przyprawa uniwersalna do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia
Liść laurowy suszony Prymat 2 listki
ziele angielskie 4 kuleczki

Przepis i sposób przygotowania na: Francuska rolda z kapustą i pieczarkami

Kroki postępowania

1
1. Robimy farsz:

Cebulkę obieramy i kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na oleju.

Pieczarki obieramy i kroimy na kawałki, dodajemy do podsmażonej cebulki i razem smażymy aż pieczarki puszczą wodę a ona odparuje. Doprawiamy do smaku, przestudzamy i mielimy.

Kapustę moczymy i odsączamy z nadmiaru kwasu jeżeli była kupna. Kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy we wrzątku do miękkości z liściem laurowym i zielem angielskim (około 1 godziny). Odcedzamy.

Kapustę z pieczarkami i cebulką mieszamy razem i doprawiamy do smaku.
Krok 1 - Francuska rolda z kapustą i pieczarkami foto
2
2. Rozwijamy rulon ciasta francuskiego (lub rozwałkowujemy jeżeli kupiliśmy ciasto w innej postaci). Nakładamy farsz, zostawiając ok 1-2cm od brzegów.
Krok 2 - Francuska rolda z kapustą i pieczarkami foto
3
3. Całość zwijamy w rulon, po brzegach spłaszczamy widelcem.
Krok 3 - Francuska rolda z kapustą i pieczarkami foto
4
4. Roladkę kładziemy na folii posmarowanej olejem. Jajko rozkłócamy i smarujemy nim wierzch rolady.
Krok 4 - Francuska rolda z kapustą i pieczarkami foto
5
5. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy w tej samej temperaturze przez 60-70 minut. (z włączonym termoobiegiem).

SMACZNEGO :)
Krok 5 - Francuska rolda z kapustą i pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 10.11.2013 20:09
rewelacyjny pomysł
Łucja 09.02.2013 09:59
ależ to pyszne :)
Renata22 17.01.2013 10:27
apetycznie wygląda;)
Alex_M 13.01.2013 11:58
pyszne!
olkaaa 08.01.2013 10:10
bardzo ciekawa propozycja
gosia56 04.01.2013 17:20
super
fotoviderek 02.01.2013 07:41
Jak zwykle rewelacyjne połączenie i wspaniały pomysł.
Anitapaj 01.01.2013 16:58
bardzo lubię dania tego typu..świetne;)
pajbek 01.01.2013 13:40
Super, uwielbiam pieczarki więc to musi być pyszne :-)
jolajka 01.01.2013 09:51
pychota !!!! zrobiłam, tylko zamiast pieczarek dałam grzyby suszone, :)
artur7 01.01.2013 06:58
bardzo fajne
miroslawa 01.01.2013 03:06
lubię takie przekąski
halina17 01.01.2013 00:17
Dobra rolada.
angelika14 31.12.2012 23:29
świetne, gdybym miała taki przepis wcześniej...
Poison1988 31.12.2012 23:28
hihihi Joasiu to niech polewają czym więcej :D Ja wczoraj z zamrażarki wyciągnęłam właśnie farsz, który został od robienia pierogów na święta, a termin ważności ciasta, które było w lodówce mija za 5 dni :) Szkoda było aby miało się zmarnować :) Pozdrawiam i dużo szczęścia w Nowym Roku :)
Joanna83 31.12.2012 23:22
Oj ależ się rozpisałam,a z reguły jestem mało gadatliwa do póty do póki mi nie poleją :)
Joanna83 31.12.2012 23:19
Został mi farsz z kapustą i grzybami od świąt i o dziwo jeszcze jest dobry więc miałam w planie zrobić coś podobnego do dania Twojego :) a dziś mała zmiana...w lodówce ciasto francuskie,którego termin mija 3 stycznia i boczek w plasterkach,którego termin minął wczoraj.Szybka decyzja...rolada z boczkiem...Jest rolada z boczkiem! Coś nie pasuje...pokroić to na krążki...są krążki! i wyszła całkiem dobra przekąska,że nie powiem zagryzka :)Morał z tego taki,że z ciastem francuskim można wyczarować cudeńka.Tak jak Twoje :)
Sroczka 31.12.2012 22:57
Jestem ciekawa smaku, bo zapowiada się pysznie.
adelajda 31.12.2012 22:19
do barszczyku super !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak