Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Francuska rolada na słono

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 op
pieczarki 400 g
cebula 3 szt
ser żółty 100 g
kukurydza w puszce 2 łyżki
jajko 1 szt
sól
pieprz
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Francuska rolada na słono

Kroki postępowania

1
Cebule obieramy i kroimy w piórka. Wrzucamy na rozgrzany olej na patelni i smażymy do lekkiego zrumienienia.
Krok 1 - Francuska rolada na słono foto
2
Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce na cieniutkie plasterki. Dorzucamy do przesmażonej cebuli, przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy do odparowania wody z pieczarek. Co jakiś czas mieszamy.
Krok 2 - Francuska rolada na słono foto
3
Ciasto francuskie rozwijamy z rulonu i kroimy na pół. Wzdłuż każdego kawałka ciasta wykładamy usmażone pieczarki z cebulą.
Krok 3 - Francuska rolada na słono foto
4
Następnie układamy po łyżce kukurydzy
Krok 4 - Francuska rolada na słono foto
5
Ser żółty ścieramy na tarce na dużych oczkach. Na kukurydzy układamy starty ser.
Krok 5 - Francuska rolada na słono foto
6
Ciasto delikatnie zwijamy w roladę, sklejając brzegi żeby farsz nie wypłynął podczas pieczenia.
Krok 6 - Francuska rolada na słono foto
7
W miseczce roztrzepujemy jajko, smarujemy nim wierzch rolad. Rolady pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200C.
Krok 7 - Francuska rolada na słono foto
8
Po lekkim ostudzeniu kroimy je na plastry o grubości ok. 5 cm. Podajemy z sosem czosnkowym.
Krok 8 - Francuska rolada na słono foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchenka 09.11.2014 23:08
wyśmienite
Stenka 09.11.2014 15:44
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak