Francja elegancja czyli camembert pieczony w cieście francuskim na wiosennej sałacie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto francuskie

    1 szt
  • ser camembert

    2 szt
  • sałata

    1/2 sztuka
  • pomidorki cherry

    8 szt
  • rzodkiewka

    4 sztuki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • olej słonecznikowy

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Francja elegancja czyli camembert pieczony w cieście francuskim na wiosennej sałacie foto
Ciasto francuskie rozwiń i wykrój 2 koła. Przełóż na deskę i na wierzch włóż krążek sera camembert.
Krok 2 - Francja elegancja czyli camembert pieczony w cieście francuskim na wiosennej sałacie foto
Ciasto starannie zawijamy wokół sera dobrze dociskając brzegi aby ser nie wyciekł ze środka.
Na wierzch przyklejamy jeszcze kawałek ciasta, smarujemy jajkiem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200 st. na około 20-30 min. aż ciasto z wierzchu zbrązowieje.
Krok 3 - Francja elegancja czyli camembert pieczony w cieście francuskim na wiosennej sałacie foto
W międzyczasie możemy przygotować sałatkę.
Sałatę lodową, rzodkiewki i pomidory kroimy na mniejsze kawałki i układamy na talerzach.
Krok 4 - Francja elegancja czyli camembert pieczony w cieście francuskim na wiosennej sałacie foto
Całość solimy i pieprzymy. Polewamy olejem z pestek słonecznika.
Na wierzch sałaty kładziemy upieczony ser w cieście francuskim.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
-Natka- 08.03.2013 15:25
Świetnie wygląda, aż zgłodniałam na sam widok. :)
Bogusiaz 08.03.2013 13:08
wygląda zachwycająco:)
Laila2786 08.03.2013 11:52
uwielbiam takie rzeczy z ciasta francuskiego
kala9287 08.03.2013 11:30
pysznie wygląda
ewelinapac 08.03.2013 11:28
świetny pomysl

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat