Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Forszmak
-
kiełbasa
10 dag -
boczek wędzony
7 dag -
szynka
10 dag -
polędwica wieprzowa
10 dag -
ziele angielskie
2 sztuki -
Liść laurowy suszony Prymat
1 sztuka -
cebula
1 sztuka mała -
ogórek kiszony
4 sztuki małe -
pieprz
do smaku -
Wywar:
1 szklanka -
mąka
1 łyżka -
olej
3 łyżki
Dodatkowo.
-
kasza jęczmienna
1 woreczek -
masło
1 łyżka -
chili
3 szczypty -
sól do smaku
wg uznania
Przepis i sposób przygotowania Forszmak z kaszą jęczmienną.
Wędlinę kroimy w paski,podsmażamy na 1 łyżce oleju,dodajemy cebulę pokrojoną w piórka,wlewamy wywar,dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i dusimy na małym ogniu.
Ogórki kiszone kroimy w słupki,dodajemy do forszmaku i dusimy ok.10 minut,Potrawę doprawiamy tylko pieprzem,bo wędlina odda nam wszystką sól i forszmak jest słony.
2 łyżki oleju wlewamy na patelnię,mocno podgrzewamy,wsypujemy mąkę i robimy zasmażkę,którą łączymy z forszmakiem.
Kaszę jęczmienną gotujemy w osolonej wodzie do miękkości,przekładamy do miski,dodajemy masło i chili,mieszamy.
Forszmak podgrzewamy,wykładamy na talerze i podajemy z ugotowana kaszą.
Smacznego.
Forszmak,to potrawa regionalna Lubelszczyzny,a przygotowujemy go zazwyczaj z resztek wędlin,które warto zamrozić,a po uzbieraniu większej ilości wykorzystać do tego dania. Bardzo dobrze komponuje się ze wszystkimi kaszami lub tylko z pieczywem.![]()
Komentarze (3)