Forszmak z kaszą jęczmienną.

Forszmak z kaszą jęczmienną.

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Forszmak

  • kiełbasa

    10 dag
  • boczek wędzony

    7 dag
  • szynka

    10 dag
  • polędwica wieprzowa

    10 dag
  • ziele angielskie

    2 sztuki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka mała
  • ogórek kiszony

    4 sztuki małe
  • pieprz

    do smaku
  • Wywar:

    1 szklanka
  • mąka

    1 łyżka
  • olej

    3 łyżki

Dodatkowo.

  • kasza jęczmienna

    1 woreczek
  • masło

    1 łyżka
  • chili

    3 szczypty
  • sól do smaku

    wg uznania
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Forszmak z kaszą jęczmienną.

Forszmak.
Wędlinę kroimy w paski,podsmażamy na 1 łyżce oleju,dodajemy cebulę pokrojoną w piórka,wlewamy wywar,dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i dusimy na małym ogniu.
Ogórki kiszone kroimy w słupki,dodajemy do forszmaku i dusimy ok.10 minut,Potrawę doprawiamy tylko pieprzem,bo wędlina odda nam wszystką sól i forszmak jest słony.
2 łyżki oleju wlewamy na patelnię,mocno podgrzewamy,wsypujemy mąkę i robimy zasmażkę,którą łączymy z forszmakiem.
Kaszę jęczmienną gotujemy w osolonej wodzie do miękkości,przekładamy do miski,dodajemy masło i chili,mieszamy.
Forszmak podgrzewamy,wykładamy na talerze i podajemy z ugotowana kaszą.
Smacznego.
ben-ka
Forszmak,to potrawa regionalna Lubelszczyzny,a przygotowujemy go zazwyczaj z resztek wędlin,które warto zamrozić,a po uzbieraniu większej ilości wykorzystać do tego dania. Bardzo dobrze komponuje się ze wszystkimi kaszami lub tylko z pieczywem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Alex_M 21.10.2014 14:06
chętnie bym spróbowała :)
Kejti 21.10.2014 11:07
Pyszne jedzonko :-)
Sroczka 21.10.2014 11:04
Pyszne danie, zjadłabym.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat