Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
sera gruyere
25 dag -
sera ementalskiego
25 dag -
ser cheddar
10 dag -
mąka ziemniaczana
1 łyżeczka -
ząbek czosnku
1 szt -
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
-
Pieprz biały mielony Prymat
-
bagietka
1 szt -
wino białe
300 ml
Sposób przygotowania
Fondue to świetne zagospodarowanie wieczoru z przyjaciółmi. No, bo czy może być coś przyjemniejszego jak jedzenie z jednego kociołka, jak za Piasta i popijanie wyśmienitym francuskim winem np. Celebro France
Dobre fondue, to bardzo dobrze dobrane ,bardzo dobre sery. Najlepsze jest gotowe szwajcarskie fondue.
Kamionkowy kociołek lub inny o grubym dnie przetrzeć czosnkiem ,wlać wino i lekko podgrzać.
Sery pokroić w kostkę i roztopić w winie na średnim ogniu ,stale mieszając.
Jeżeli ser nie tworzy jednolitej masy z winem , nie martwimy się, tylko dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z winem.
Masę serową doprawiamy gałką i pieprzem.
Kociołek z fondue stawiamy na podgrzewaczu i zaczynamy zabawę .
Każdy z biesiadników nabija na swój widelec do fondue kostkę chleba i macza ją w masie serowej.
No i konieczne jest winko ,białe, półwytrawne, to ,które dodałem do sera ,Celebro France, pomaga w trawieniu ,a poza tym smakuje wyśmienicie, pełne przyjemnych cytrusowych aromatów z orzeźwiającą owocową nutą.
P.s.
Dobrym dodatkiem do dania są warzywa marynowane, oliwki jak i świeże owoce.
Komentarze (9)
Nie masz konta? Zarejestruj się