Fondue serowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sera gruyere

    25 dag
  • sera ementalskiego

    25 dag
  • ser cheddar

    10 dag
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżeczka
  • ząbek czosnku

    1 szt
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

  • Pieprz biały mielony Prymat

  • bagietka

    1 szt
  • wino białe

    300 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Fondue to tradycyjna szwajcarska potrawa. Każdy kanton ma własny przepis na fondue w którym głównym składnikiem jest ser pochodzący z danej okolicy.
Fondue to świetne zagospodarowanie wieczoru z przyjaciółmi. No, bo czy może być coś przyjemniejszego jak jedzenie z jednego kociołka, jak za Piasta i popijanie wyśmienitym francuskim winem np. Celebro France
Dobre fondue, to bardzo dobrze dobrane ,bardzo dobre sery. Najlepsze jest gotowe szwajcarskie fondue.

Kamionkowy kociołek lub inny o grubym dnie przetrzeć czosnkiem ,wlać wino i lekko podgrzać.
Sery pokroić w kostkę i roztopić w winie na średnim ogniu ,stale mieszając.
Jeżeli ser nie tworzy jednolitej masy z winem , nie martwimy się, tylko dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z winem.
Masę serową doprawiamy gałką i pieprzem.
Kociołek z fondue stawiamy na podgrzewaczu i zaczynamy zabawę .
Każdy z biesiadników nabija na swój widelec do fondue kostkę chleba i macza ją w masie serowej.
No i konieczne jest winko ,białe, półwytrawne, to ,które dodałem do sera ,Celebro France, pomaga w trawieniu ,a poza tym smakuje wyśmienicie, pełne przyjemnych cytrusowych aromatów z orzeźwiającą owocową nutą.
P.s.
Dobrym dodatkiem do dania są warzywa marynowane, oliwki jak i świeże owoce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
odjechana 27.11.2014 00:27
Zrobiłam z Twojego przepisu :) Wyszło przepyszne! :)
Ola1984 30.09.2013 10:12
Uwielbiam fondue :) Wino też miałam przyjemność testować :)
sylwia_mc 30.09.2013 08:48
świetny pomysł
pati100015 30.09.2013 01:59
też jeszcze nie miałam okazji spróbować - świetny pomysł na wspólne biesiadowanie
mariel78 29.09.2013 20:28
przepyszne ja też uwielbiam
treonina 29.09.2013 19:40
to musi byś wspaniałe!
mufinka79 29.09.2013 19:26
Pysznie! Uwielbiam fondue :)
Konczi 29.09.2013 18:47
uwielbiam je !
kupiska 29.09.2013 18:29
Musze spróbować wyglada aletycznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat