Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fondue pomidorowo serowe

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ser ementaler 400 gram
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
przecier pomidorowy 3 łyżki
oliwa 2 łyżki
oliwa 2 łyżki
wino białe wytrawne 1 szklanka
ser gouda 200 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Fondue pomidorowo serowe

Ser starłam na tarce w wiórka mąkę wymieszałam z odrobiną oliwy. Ścianki garnuszka porcelanowego nasmarowałam czosnkiem przecięłam go na połowę ścisnęłam i tak wysmarowałam dół i boki . Wlałam oliwę rozgrzałam i , wrzuciłam ser topiłam go wolnym ogniu, cały czas mieszając drewnianą łopatką.Dodałam mąkę zmieszaną z oliwą, całość doprowadzamy do zawrzenia i wtedy dolewamy wino. Mieszając ogrzewamy jeszcze chwilę dodajemy łyżkę przecieru pomidorowego mieszamy, aż dojdzie , przyprawiamy. Podajemy z makaronem osobno albo wkładamy do sosu .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

miroslawa 01.03.2013 06:22
fantastyczna propozycja
Marta17 28.02.2013 20:21
ciekawy pomysł
mysza75 28.02.2013 20:18
Pięknie wygląda :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak