Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Focaccia ziemniaczana

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 400 g
drożdże świeże 30 g
cukier 1 łyżka
mleko 200 ml
sól do smaku
oliwa z suszonych pomidorów 40 g
jajko 1 szt
ziemniaki ugotowane 4 szt

dodatki

ziemniaki 3 szt
cebula 1 szt
oliwki zielone 10 szt
pomidory suszone Smak 5 szt
papryczka chili 1/4 szt
ser feta 1/2 szt
śmietana 18 proc 100 ml
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Focaccia ziemniaczana

Kroki postępowania

1
Drożdże rozetrzeć z cukrem.
Dodać ciepłe mleko i łyżkę maki.
Odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.

Po tym czasie dodać jajko, sól, oliwę, jajko, resztę mąki i ugotowane, przeciśnięte przez praskę ziemniaki.
Krok 1 - Focaccia ziemniaczana foto
2
Wyrobić ciasto i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia
Krok 2 - Focaccia ziemniaczana foto
3
Surowe ziemniaki obrać i pokroić w plastry.
Cebulę w krążki.

Razem podsmażamy, a kiedy się zrumieni dodajemy śmietanę i podgrzewamy do zredukowania sosu.
Doprawić sola i pieprzem
Krok 3 - Focaccia ziemniaczana foto
4
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko zarobić.

Pozostałe dodatki kroimy- cebulę w krążki, pomidory i oliwki na cząstki, ser w kostkę.

Na placku układamy najpierw ziemniaki z całym sosem śmietanowym, następnie pozostałe dodatki.

Pieczemy ok 20 minut w temp 200 st C.

Do zrumienienia się
Krok 4 - Focaccia ziemniaczana foto
5
SMACZNEGO!!!
Krok 5 - Focaccia ziemniaczana foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 28.12.2014 20:38
wygląda pysznie
caralajna 16.10.2014 20:00
takiej nie jadłam, fajna :)
Sroczka 16.10.2014 11:03
Ależ pysznie wygląda.
Malinka 16.10.2014 10:40
Prezentuje się przepysznie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak