Przepis i sposób przygotowania na: Focaccia z rozmarynem i oliwkami
Mąkę przesiewamy z solą.
Dodajemy listki rozmarynu.
Drożdże mieszamy z wodą i wszystko razem dokładnie!!! mieszamy / wyrabiamy.
Wkładamy do miski wysmarowanej oliwą i przykrywamy czystą ściereczką.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 60 minut.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Wyciągamy na nią wyrośnięte ciasto równomiernie rozprowadzając na całej blasze.
Pokrojone na pół oliwki wciskamy co kilka centymetrów na całej powierzchni ciasta.
Przykrywamy ponownie ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.
Wyrośnięte ciasto skrapiamy oliwą i posypujemy jeszcze odrobiną rozmarynu.
Wkładamy do nagrzanego na 240C piekarnika na ok 15-18 minut ( do zezłocenia ).
Studzimy na kratce.
Zajadamy z oliwą … lub np. pomidorami i mozzarellą.
Smacznego!