Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Focaccia z rozmarynem i oliwkami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sól 1 łyzeczka
świeży rozmaryn 1 peczek
oliwki 50 g
oliwa 1 łyzka
drożdże suche 1 lyzeczka
woda letnia 125 ml
mąka chlebowa 300 pszenna

Przepis i sposób przygotowania na: Focaccia z rozmarynem i oliwkami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mąkę przesiewamy z solą.

Dodajemy listki rozmarynu.

Drożdże mieszamy z wodą i wszystko razem dokładnie!!! mieszamy / wyrabiamy.

Wkładamy do miski wysmarowanej oliwą i przykrywamy czystą ściereczką.

Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 60 minut.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Wyciągamy na nią wyrośnięte ciasto równomiernie rozprowadzając na całej blasze.

Pokrojone na pół oliwki wciskamy co kilka centymetrów na całej powierzchni ciasta.

Przykrywamy ponownie ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.

Wyrośnięte ciasto skrapiamy oliwą i posypujemy jeszcze odrobiną rozmarynu.

Wkładamy do nagrzanego na 240C piekarnika na ok 15-18 minut ( do zezłocenia ).

Studzimy na kratce.

Zajadamy z oliwą … lub np. pomidorami i mozzarellą.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pierniczkowo 13.12.2013 10:38
super wygląda, musi być pyszna :)
Joannasz3190 12.12.2013 20:16
Oryginalne danie :)
Rysia 12.12.2013 19:33
Lubię taki chlebek.
Noruas 12.12.2013 19:07
pięknie się prezentuje, chociaż na początku myślałam, ze to ciasto ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak