Focaccia z oliwą z oliwek i solą morską

Focaccia z oliwą z oliwek i solą morską

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    500 g
  • drożdże

    20 g
  • mleko

    100 ml
  • oliwa

    4 łyżki
  • woda letnia

    250-300 ml
  • Dodatki:

  • oliwa

    do pokropienia
  • sól morska

    1,5 łyżeczki
  • sól morska

    do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mleko podgrzewamy tak żeby było letnie.
Drożdże rozkruszamy i rozrabiamy z mlekiem.
Odstawiamy na około 10 minut żeby drożdże zaczęły pracować i urosły.

Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z solą.
Dolewamy podrośnięte drożdże z mlekiem, oliwę oraz ciepłą wodę, stopniowo, ciasto powinno być dość luźne.
Całość wyrabiamy ręcznie przez około 10 minut.
Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, bez przeciągów na około 1 godzinę do wyrośnięcia.

Formę do pieczenia (wym. 26x33 cm) smarujemy oliwą i wykładamy wyrośnięte ciasto, dociskając palcami tak, aby ciasto było rozłożone równomiernie.
Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

W cieście robimy wgłębienia palcem lub końcem trzonka od łyżki drewnianej.
W dziurki wlewamy po 1-2 krople oliwy z oliwek i posypujemy całość gruboziarnistą solą morską.
Focaccię wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200°C i pieczemy około 20 minut aż się ładnie zarumieni.
Gotową i jeszcze ciepłą foccacię podajemy z oliwą wymieszaną z suszonymi lub świeżymi ziołami i czosnkiem.
Z focacci na zimno możecie także przygotować pyszne kanapki.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jagoda5913

05.12.2016 00:40
ciekawy przepis

ben-ka

24.03.2016 08:58
Chętnie bym spróbowała.

Adamorek

18.02.2014 17:26
ciekawy pomysł

Klausia

10.12.2013 12:02
bardzo ciekawy przepis, przywołuje moje ukochane Włochy :)

Mniam

01.10.2013 16:51
Ciekawy wypiek.

aniagdz

01.10.2013 15:38
i można poczuć odrobinę Italy;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat