Przepis i sposób przygotowania na: Focaccia z oliwą i solą morską
Mleko podgrzewamy tak żeby było letnie.
Drożdże rozkruszamy i rozrabiamy z mlekiem.
Odstawiamy na około 10 minut żeby drożdże zaczęły pracować i urosły.
Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z solą.
Dolewamy podrośnięte drożdże z mlekiem, oliwę oraz ciepłą wodę, stopniowo, ciasto powinno być dość luźne.
Całość wyrabiamy ręcznie przez około 10 minut.
Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, bez przeciągów na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
Formę do pieczenia (wym. 26x33 cm) smarujemy oliwą i wykładamy wyrośnięte ciasto, dociskając palcami tak, aby ciasto było rozłożone równomiernie.
Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
W cieście robimy wgłębienia palcem lub końcem trzonka od łyżki drewnianej.
W dziurki wlewamy po 1-2 krople oliwy z oliwek i posypujemy całość gruboziarnistą solą morską.
Focaccię wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200°C i pieczemy około 20 minut aż się ładnie zarumieni.
Gotową i jeszcze ciepłą foccacię podajemy z oliwą wymieszaną z suszonymi lub świeżymi ziołami i czosnkiem.
Z focacci na zimno możecie także przygotować pyszne kanapki.
Smacznego!