Przepis i sposób przygotowania na: FOCACCIA Z DYNIĄ I KURCZAKIEM NA OSTRO
Oczyszczonego kurczaka posypujemy solą, pieprzem, chili i papryką, dodajemy 1 łyżkę oliwy – dokładnie obtaczamy i odstawiamy do marynowania.
ZACZYN:
Drożdże mieszamy z cukrem, dodajemy mąkę i ciepłe mleko ( nie gorące! ) – mieszamy, odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce.
CIASTO:
Mąkę mieszamy z solą, wyrośniętym zaczynem, ciepłą wodą i oliwą – zagniatamy ok. 5 minut, aż będzie elastyczne, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.1 godzinę.
CAŁOŚĆ:
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy, delikatnie rozwałkowujemy, wyciągamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, odstawiamy na 10 minut.
Po tym czasie robimy wgłębienia, w które wkładamy pokrojoną w kostkę dynię oraz zamarynowanego kurczaka – odstawiamy na kolejne 10 minut.
Posypujemy grubą solą, tymiankiem i skrapiamy po całości oliwą ( u mnie olej Carotino ).
Wkładamy do nagrzanego na 190 C piekarnika ( z termoobiegiem ) na ok. 25-30 minut.
Zajadamy!