FOCACCIA Z DYNIĄ I KURCZAKIEM NA OSTRO

FOCACCIA Z DYNIĄ I KURCZAKIEM NA OSTRO

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

ZACZYN

  • drożdże świeże

    15 g
  • cukier

    1 łyzeczka
  • mąka pszenna

    1 łyzka
  • mleko ciepłe

    60 ml

CIASTO

  • mąka pszenna

    180 g
  • sól

    0,5 łyzeczki
  • woda letnia

    50 ml
  • oliwa

    1 łyzka

DODATKOWO

  • dynia

    100 g
  • filet z kurczaka

    100 g
  • tymianek

    1 łyzeczka
  • sól

    1 szczypta
  • czarny pieprz mielony Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Oczyszczonego kurczaka posypujemy solą, pieprzem, chili i papryką, dodajemy 1 łyżkę oliwy – dokładnie obtaczamy i odstawiamy do marynowania.

ZACZYN:

Drożdże mieszamy z cukrem, dodajemy mąkę i ciepłe mleko ( nie gorące! ) – mieszamy, odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce.

CIASTO:

Mąkę mieszamy z solą, wyrośniętym zaczynem, ciepłą wodą i oliwą – zagniatamy ok. 5 minut, aż będzie elastyczne, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.1 godzinę.

CAŁOŚĆ:

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy, delikatnie rozwałkowujemy, wyciągamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, odstawiamy na 10 minut.

Po tym czasie robimy wgłębienia, w które wkładamy pokrojoną w kostkę dynię oraz zamarynowanego kurczaka – odstawiamy na kolejne 10 minut.

Posypujemy grubą solą, tymiankiem i skrapiamy po całości oliwą ( u mnie olej Carotino ).

Wkładamy do nagrzanego na 190 C piekarnika ( z termoobiegiem ) na ok. 25-30 minut.

Zajadamy!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

atort111

03.12.2015 12:52
z dynią ciekawie wygląda ta potrawa

IKrakowianka

26.09.2015 20:58
bardzo ciekawie brzmi

Jadwiga/Jaga85

26.09.2015 18:17
REWELACJA!!!!!!!!!!!!!!

Mniam

26.09.2015 17:09
Pyszne! Z dynią i kurczakiem rewelacja!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat