Przepis i sposób przygotowania na: Focaccia z drobiem utopionym w
Kroki postępowania
150 g mąki pszennej
150 g mąki kukurydzianej
50 ml ciepłej wody
50 ml ciepłego mleka
7 g świeżych drożdży
2,5 łyżki oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka rozmarynu,
1 łyżeczka oregano
Farsz:
400 g fileta z kurczaka
50 ml Maggi
2 łyżki sosu Worcestershire
1 cebula szalotka
1 papryczka chili
1/2 łyżeczka Jarzynki
2 ząbki czosnku
5 łyżek posiekanej świeżej natki pietruszki.
2 łyżki mleka
sezam.
Mięso z kurczaka kroimy w małą kosteczkę .
Wrzucamy je do miski, a następnie zalewamy Maggi i sosem Worcestershire.
Cebule szalotkę drobno kroimy razem ze szczypiorem, papryczkę chili pozbawiamy nasion i drobno siekamy.
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
Dodajemy wszystkie składniki do mięsa i dosypujemy Jarzynkę .
Przykrywamy folią aluminiową i chłodzimy w lodówce około 1 godziny.
Studzimy i odsączamy od nadmiaru soków.
Energicznie mieszamy widelcem, a następnie wyrabiamy ręką .
Odstawiamy ciasto przykryte folią aluminiową na 20 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnice podsypaną mąką i delikatnie wałkujemy na prostokąt.
Przekładamy na blaszkę .
Smarujemy mlekiem, a następnie posypujemy sezamem.