Focaccia

Focaccia

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    75 dag
  • sól

    3 łyżeczki
  • cukier

    1/2 łyżeczki
  • olej rzepakowy

    50 ml
  • rozmaryn Prymat

    1 łyżeczka
  • drożdże świeże

    4 dag
  • woda letnia

    1/2 (przegotowana)
  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Focaccia foto
Do 250ml letniej wody dodać drożdże oraz cukier. Dokładnie rozmieszać, odstawić na 10min. Następnie dodać 2/3 mąki, resztę wody, sól i olej. Dokładnie wymieszać drewnianą łyżka. Stopniowo dodawać resztę mąki, aż ciasto będzie dość sztywne. Przykryć lnianą ściereczką, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Krok 2 - Focaccia foto
Nasmarować olejem blaszkę o wym. 23x33cm. Wylepić ciastem, palcem porobić dziury w cieście. Skropić oliwą, oprószyć rozmarynem oraz świeżo zmieloną solą morską.
Krok 3 - Focaccia foto
Piec ok. 17min w temp. 220st.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Róża1

26.09.2013 10:39
gratuluję najwyższej noty !! super pieczywo !

Iwusia

19.07.2013 23:29
nic dodać, nic ująć - cudo !

Renia1

08.02.2013 21:29
pieczywko pierwsza klasa!

pierniczkowo

08.02.2013 10:27
dawno nie jadłam, pyszna:)

caralajna

08.02.2013 07:55
uwielbiam focaccie, na górze wtykam jakieś zioła, oliwki czy innne takie

Kasnaj

05.02.2013 09:26
ciekawe ciekawe :) 5

czekoladka_m

04.02.2013 10:15
Dziękuję:) I naprawdę polecam:)

SmakolykiJoanny

04.02.2013 07:27
Zgłoszenie przyjęte do konkursu

miroslawa

04.02.2013 04:06
tyle razy się do niej przymierzałam, ale teraz to trzeba będzie zrobić

Renata22

03.02.2013 20:16
Bardzo mi się podoba ta propozycja!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat