Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Flan ze szparagów z pomarańczowym zabaione

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szparagi białe 500 g
cukier 1 łyżeczka
sól
jajko 2 szt
śmietana słodka 125 ml
Pieprz biały mielony Prymat
pomarańcza 1 duża
żółtko jajek 2 szt
sok pomarańczowy 15 ml
tłuszcz do formy 1 masło

Porada

Idealne dla gości. Na 4 foremki po 150 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Flan ze szparagów z pomarańczowym zabaione

Szparagi umyłem, odkroiłem zdrewniałe końcówki. Pędy obrałem, gotowałem w 2 l osolonej wody przez ok. 20 minut. Rozgrzałem piekarnik do temperatury 150 stopni C.
Wyjąłem szparagi z wody. Czubki szparagów odkroiłem i odstawiłem je na bok w niewielkiej ilości wywaru. Szparagi drobno pokroiłem i zmiksowałem z 2 łyżkami wywaru.

Piure szparagowe wymieszałem z jajkami i śmietaną. Mocno posoliłem i doprawiłem pieprzem. Żaroodporne foremki natłuściłem i napełniłem masą. Foremki ustawiłem na blasze, do której wlałem gorącą wodę na wysokość równą grubości palca. Blachę z foremkami wstawiłem do piekarnika na ok. 40 minut ( środkowy poziom, nawiew 130 stopni C ).

Pomarańcze umyłem, skórkę obrałem i pokroiłem w cieniutkie paski.
10 minut przed końcem gotowania flanów przygotowałem sos. Do metalowej miski włożyłem żółtka , wlałem sok pomarańczowy, miskę ustawiłem w gorącej, ale nie wrzącej kąpieli wodnej. Ubijałem trzepaczką, aż powstał gęsty, spieniony sos zabawione. Czubki szparagów zagrzałem w wywarze.

Flany oddzieliłem nożem od brzegów foremek i wyłożyłem na talerze. Polałem sosem, wokół ułożyłem czubki szparagów, posypałem paseczkami skórki pomarańczowej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 23.05.2016 13:04
Bardzo apatyczne danie i fajna kombinacja składników. Z przyjemnością bym skosztowała :)
Łukasz15 22.05.2016 23:33
Super przepis
Mniam 22.05.2016 22:35
Coś wspaniałego :) Z chęcią bym spróbowała :)
Wafelek2601 22.05.2016 22:23
Pyszności.
krokus 22.05.2016 21:33
Z checia bym zjadla
Kolorowa 22.05.2016 21:28
fajny przepis ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak