Przepis i sposób przygotowania na: Flan ze szparagów z pomarańczowym zabaione
Wyjąłem szparagi z wody. Czubki szparagów odkroiłem i odstawiłem je na bok w niewielkiej ilości wywaru. Szparagi drobno pokroiłem i zmiksowałem z 2 łyżkami wywaru.
Piure szparagowe wymieszałem z jajkami i śmietaną. Mocno posoliłem i doprawiłem pieprzem. Żaroodporne foremki natłuściłem i napełniłem masą. Foremki ustawiłem na blasze, do której wlałem gorącą wodę na wysokość równą grubości palca. Blachę z foremkami wstawiłem do piekarnika na ok. 40 minut ( środkowy poziom, nawiew 130 stopni C ).
Pomarańcze umyłem, skórkę obrałem i pokroiłem w cieniutkie paski.
10 minut przed końcem gotowania flanów przygotowałem sos. Do metalowej miski włożyłem żółtka , wlałem sok pomarańczowy, miskę ustawiłem w gorącej, ale nie wrzącej kąpieli wodnej. Ubijałem trzepaczką, aż powstał gęsty, spieniony sos zabawione. Czubki szparagów zagrzałem w wywarze.
Flany oddzieliłem nożem od brzegów foremek i wyłożyłem na talerze. Polałem sosem, wokół ułożyłem czubki szparagów, posypałem paseczkami skórki pomarańczowej.