Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

"FLAKI "Z BOCZNIAKÓW

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zupa

boczniaki 1 kg
włoszczyzna (bez kapusty) 1 opakowanie
masło 125 g
mąka pszenna 2 łyżki
majeranek wg uznania
Imbir mielony Prymat wg uznania
Gałka muszkatołowa mielona Prymat wg uznania
Pieprz czarny mielony Prymat wg uznania
sól wg uznania
przyprawa w płynie wg uznania

dodatki

bagietka wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: "FLAKI "Z BOCZNIAKÓW

1. Gotujemy bulion warzywny.
2. Boczniaki kroimy w paski (tak jak tradycyjne flaki) i płuczemy zimną wodą. Następnie osuszamy.
3. Grzyby przekładamy do bulionu i gotujemy do miękkości.
4. Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy mąkę, rozprowadzamy na gładką masę i łączymy z zupą. Wcześniej warto dodać do zasmażki trochę bulionu i rozetrzeć ewentualne grudki.
5. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką i imbirem. Podajemy z bagietką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jagoda5913 20.03.2016 13:08
ciekawy pomysł
Małgorzata92 20.03.2016 08:22
Takich jeszcze nie jadłam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak