Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

"FLAKI "Z BOCZNIAKÓW

5.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Składniki:

Zupa

boczniaki
1 kg
włoszczyzna (bez kapusty)
1 opakowanie
masło
125 g
mąka pszenna
2 łyżki
majeranek
wg uznania
Sklep Prymat
Imbir mielony Prymat
wg uznania
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
wg uznania
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
wg uznania
Sklep Prymat
sól
wg uznania
Sklep Prymat
przyprawa w płynie
wg uznania

dodatki

bagietka
wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: "FLAKI "Z BOCZNIAKÓW

1. Gotujemy bulion warzywny.
2. Boczniaki kroimy w paski (tak jak tradycyjne flaki) i płuczemy zimną wodą. Następnie osuszamy.
3. Grzyby przekładamy do bulionu i gotujemy do miękkości.
4. Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy mąkę, rozprowadzamy na gładką masę i łączymy z zupą. Wcześniej warto dodać do zasmażki trochę bulionu i rozetrzeć ewentualne grudki.
5. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką i imbirem. Podajemy z bagietką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jagoda5913 20.03.2016 13:08
ciekawy pomysł
Małgorzata92 20.03.2016 08:22
Takich jeszcze nie jadłam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak