Flaki wołowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • flaki

    900 gram flaków wołowych
  • rosół wołowy

    3 litry
  • marchew

    2 sztuki
  • pietruszka

    1 sztuka
  • seler

    kawałek
  • por

    kawałek
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Papryka ostra mielona Prymat

    0,5 łyżeczki
  • Przyprawa do flaków klasyczna Prymat

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • przyprawa uniwersalna

    do smaku
  • majeranek

    do smaku
  • masło

    3 łyżki
  • mąka pszenna

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Flaki wołowe foto
Flaki przekładamy do garnka, zalewamy wodą, gotujemy do miękkości, odcedzamy.
Krok 2 - Flaki wołowe foto
Marchewki, pietruszkę i selera obieramy, ścieramy na tarce o grubych, pora kroimy w pół plastry. W rondlu rozpuszczamy 2 łyżki masła, dodajemy warzywa, dusimy na małym ogniu do momentu, aż warzywa będą miękkie, doprawiamy jarzynką.
Krok 3 - Flaki wołowe foto
Do garnka wlewamy rosół wołowy, zagotowujemy, dodajemy obgotowane flaki, gotujemy 5 minut, dodajemy warzywa, gotujemy kolejne 5 minut. Flaki zagęszczamy mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości zimnej wody. Na patelni roztapiamy pozostałe masło, dodajemy obydwie papryki, chwilę podsmażamy ciągle mieszając, dodajemy do flaków. Doprawiamy do smaku przyprawą do solą, flaków, dodajemy roztarty w dłoni majeranek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bogusia 82 30.01.2017 21:47
Dziękuję :)
Łukasz15 29.01.2017 20:20
Wyglądają pysznie
Krzysztof15 29.01.2017 19:21
bardzo lubię
adelajda 29.01.2017 19:14
mój mąż bardzo lubi
marzut 29.01.2017 19:03
Fajne danie
Marta1986 29.01.2017 17:43
pysznosci mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat