Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Flaki wołowe.

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

flaki wołowe ok 1 kg
marchew 3 szt
pietruszka 1 szt
seler mały kawałek
por 1 mały
koncentrat pomidorowy 360-400 g
cebula 1 mała
masło lub margaryna 1 łyżka
majeranek
Kucharek przyprawa uniwersalna do smaku
mąka 1 łyżka
liść layurowy 1
ziele angielskie 3 ziarna
Przyprawa do flaków klasyczna Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Flaki wołowe.

Kroki postępowania

1
Flaki zalać wodą i zagotować z liściem laurowym oraz zielem angielskim. Ja kupiłam już gotowane. Jeżeli wydzielają nieprzyjemny zapach odlewamy wodę i zalewamy świeżym wrzątkiem. Gotujemy na wolnym ogniu ok 30-50 minut i dodajemy starte na tarce lub pokrojone w kostkę warzywa (marchew, pietruszkę, seler i por. Przyprawiamy kucharkiem, papryką i pieprzem. Gotujemy następne 40 minut.
Krok 1 - Flaki wołowe. foto
2
Następnie dodać łyżeczkę przyprawy do flaków, majeranek i koncentrat pomidorowy.
Krok 2 - Flaki wołowe. foto
3
Zagotować.
Krok 3 - Flaki wołowe. foto
4
Na maśle lub margarynie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę.
Krok 4 - Flaki wołowe. foto
5
Dodać łyżkę mąki i zalać chochlą zupy. Dobrze wymieszać i zagotować. Gdy nadal jest za gęste, dolać jeszcze zupy. Powstałą zasmażkę wlać do garnka, dobrze rozmieszać i zagotować.
Krok 5 - Flaki wołowe. foto
6
Zupa gotowa. Smacznego :)
Krok 6 - Flaki wołowe. foto
7
Najlepiej smakuje ze świeżą bułeczką.
Krok 7 - Flaki wołowe. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 04.03.2013 08:11
zjem ale wolę drobiowe
Gracer 05.02.2013 18:13
smaczne być musiały, ładnie się prezentują

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak