Przepis i sposób przygotowania na: Flaki (wołowe)
Następnie je - odcedzić, przepłukać zimną wodą i ponownie przełożyć do garnka z czystą wodą.
Tym razem gotować 10-15 minut i następnie powtórzyć powyższe czynności.
(W ten sposób można pozbyć się nieprzyjemnego zapachu, który czasami pozostaje w niepłukanych, a obgotowanych flakach.)
Do garnka wrzucić listki laurowe, ziele angielskie, opcjonalnie przyprawę do flaków.
Gotować do miękkości.
Pod koniec gotowania dodać warzywa starte na tarce (marchew, pietruszkę, selera) i pokrojonego w paseczki pora.
Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju i przełożyć do zupy.
Wszystko razem gotować do miękkości warzyw.
Na końcu przygotować zasmażkę.
Na patelni wymieszać olej z mąką i mieszając - smażyć na złoty kolor.
Zasmażkę połączyć z flakami.
Dodać słodką paprykę, majeranek oraz sól i pieprz do smaku.
Całość podgotować kolejne kilka minut.