Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Flaki (wołowe)

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

flaki wieprzowe 1 kg
cebula 1 sztuka
marchew 2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
seler korzeniowy 1/4 sztuki
por (biała część) 1/4 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Majeranek suszony Prymat 1-2 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat
sól i pieprz

Opcjonalnie

Przyprawa do flaków klasyczna Prymat 3/4 opakowania

Zasmażka

mąka pszenna 1 łyżka
olej 2 łyżki

Porada

Przyprawy do flaków jest zamiast papryki oraz pieprzu.

Przepis i sposób przygotowania na: Flaki (wołowe)

Rozmrożone flaki opłukać, przełożyć do garnka z wodą i podgotować około 5 minut.
Następnie je - odcedzić, przepłukać zimną wodą i ponownie przełożyć do garnka z czystą wodą.
Tym razem gotować 10-15 minut i następnie powtórzyć powyższe czynności.
(W ten sposób można pozbyć się nieprzyjemnego zapachu, który czasami pozostaje w niepłukanych, a obgotowanych flakach.)
Do garnka wrzucić listki laurowe, ziele angielskie, opcjonalnie przyprawę do flaków.
Gotować do miękkości.
Pod koniec gotowania dodać warzywa starte na tarce (marchew, pietruszkę, selera) i pokrojonego w paseczki pora.
Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju i przełożyć do zupy.
Wszystko razem gotować do miękkości warzyw.
Na końcu przygotować zasmażkę.
Na patelni wymieszać olej z mąką i mieszając - smażyć na złoty kolor.
Zasmażkę połączyć z flakami.
Dodać słodką paprykę, majeranek oraz sól i pieprz do smaku.
Całość podgotować kolejne kilka minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.02.2017 23:33
Dobre są na pewno.
Ela15 10.10.2016 11:58
bardzo lubie
Krzysztof15 05.10.2016 21:07
bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak