Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Flądra z kaparami po duńsku

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

flądra 1/2 kg
mąka 1 szkl
masło 2 łyżki
oliwa 4 łyżka
cebula 2 szt
kapary 1/2 szkl
cukinie małe 1 szt
buraczki konserwowe 1 szkl
ogórki konserwowe 1 szt
sól do smaku

Porada

Smaczna i bardzo łatwa do przygotowania ryba.

Przepis i sposób przygotowania na: Flądra z kaparami po duńsku

Flądrę dokładnie oczyścić z brązowej skórki, umyć, osuszyć, oprószyć solą. Obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanej oliwie z dodatkiem masła. Usmażone ułożyć w naczyniu żaroodpornym i włożyć do nagrzanego piekarnika. Na pozostałym tłuszczu po smażeniu ryb zeszklić posiekaną cebulę i pokrojoną w słupki cukinię, dodać posiekane buraczki i kapary, wymieszać. Usmażone flądry ułożyć na półmisek, na wierzch wyłożyć mieszankę z patelni, posypać pokrojonym w kosteczkę ogórkiem, podawać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak