Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Flądra na puree ziemniaczanym

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

flądra 8 kawałki
jajko 2 szt
mąka pszenna 1,5 szkl
sól do smaku
pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia
ziemniaki 1 kg
masło 2 łyżki
mleko 3-4 łyżki
natka pietruszki

Przepis i sposób przygotowania na: Flądra na puree ziemniaczanym

Kroki postępowania

1
Fladrę świeżą myjemy a następnie oprószamy solą i pieprzem,
Krok 1 - Flądra na puree ziemniaczanym foto
2
w jednej miseczce roztrzepujemy jajka w drugiej przygotowujemy mąkę do obtoczenia, rybę panierujemy w jajku i mące
Krok 2 - Flądra na puree ziemniaczanym foto
3
smażymy na złoty kolor z dwóch stron na rozgrzanym tłuszczu - smażymy na wolnym ogniu.
Krok 3 - Flądra na puree ziemniaczanym foto
4
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, jeszcze gorące przekładam do blendera, dodaję masło, mleko i natkę pietruszki i całość dokładnie rozdrabniam i łączę do uzyskania gładkiego puree ziemniaczanego.
Krok 4 - Flądra na puree ziemniaczanym foto
5
Na talerz nakładamy porcje puree na której układam upieczoną rybę, podaję posypując natką pietruszki
Krok 5 - Flądra na puree ziemniaczanym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata22 25.02.2014 14:45
ale smaczne danie!
Lukrecja29 08.12.2013 21:44
pyszne, bardzo lubię flądrę.
Kuchenka 24.11.2013 09:14
apetyczna rybka
gibli 17.11.2013 11:19
fajny przepis:)
fotoviderek 17.11.2013 10:21
Wspaniała rybka :)
Marta11 16.11.2013 17:33
pyszny obiad
Dorota37 16.11.2013 15:39
pyszna rybka
w mojej kuchni 16.11.2013 12:40
prawdziwe smakołyki na talerzu...
gosia561 16.11.2013 11:30
lubię takie nasze ryby
Gracer 16.11.2013 11:15
super rybka
Magula 16.11.2013 10:51
dobra rybka
Łucja 16.11.2013 09:45
smacznie podana rybka :)
adelajda 16.11.2013 08:28
Flądrę rzadko robię a bardzo lubię :)
Aga-25 16.11.2013 08:27
takie rybki lubię
Agnieszka-87-25 16.11.2013 08:19
bardzo dobre pycha
Konczi 16.11.2013 08:11
ja też musiałam wyszukać sklepik gdzie rybki świeże są dla mnie odpowiednie, warto poszukać :D
Ewa104 16.11.2013 07:22
Zazdroszczę Ci dostępu do świeżych ryb. U mnie tylko mrożone a te pseudo świeże niezbyt ciekawie się prezentują. Rybka wygląda pysznie z tym puree.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak