Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Flaczki z kani

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

skrzydełka kurczaka 2-3 sztuki
kanie 5-6 sztuk
cebula 1 sztuka
marchew 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
seler 1/5 sztuki
por (biała część) 1/4 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 2 sztuki
przyprawa do potraw Kucharek 3/4 łyżki
Przyprawa do flaków klasyczna Prymat
majeranek 1-2 łyżki
sól i pieprz

Dodatkowo

olej do smażenia

Zasmażka

olej 2 łyżki
mąka pszenna 1 łyżka

Porada

Flaczki można przygotować na wywarze warzywnym - wtedy idealnie nadadzą się dla osób będących na bezmięsnej.

Przepis i sposób przygotowania na: Flaczki z kani

Kroki postępowania

1
Kanie należy oczyścić i odciąć nóżki (są niepotrzebne), a kapelusze dokładnie umyć i pokroić w cienkie paseczki.
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na odrobinie oleju, a następnie wymieszać z grzybami.
Całość lekko posolić i smażyć do miękkości.
Krok 1 - Flaczki z kani  foto
2
Warzywa takie jak: marchew, pietruszkę, selera - zetrzeć na tace, a pora pokroić w talarki.
Krok 2 - Flaczki z kani  foto
3
Mięso i warzywa ugotować z dodatkiem przyprawy rosołowej, lisków laurowych oraz ziela angielskiego.
Na końcu kurczaka wyjąć, a do garnka dodać kanie z cebulą, przyprawę do flaków i majeranek.
Zupę gotować dodatkowe 5-10 minut.
Krok 3 - Flaczki z kani  foto
4
Opcjonalnie flaki można zagęścić zasmażką (polecam!).
Na patelni wymieszać olej z mąką i energicznie mieszając - smażyć na złoty kolor.
Zasmażkę połączyć z flakami.
Całość podgotować kolejne kilka minut i ewentualnie doprawić do smaku.
Krok 4 - Flaczki z kani  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.02.2017 23:24
Ciekawy przepis.
Wacław 22.11.2016 09:49
z chęcią bym zjadł ;-)
Diana Rusiłowicz 13.11.2016 00:50
Dziękuję jeszcze raz :)
Diana Rusiłowicz 13.11.2016 00:50
Proszę bardzo :)
Diana Rusiłowicz 13.11.2016 00:49
Polecam i czkam na efekt :)
Diana Rusiłowicz 13.11.2016 00:49
Dziękuję *
w mojej kuchni 13.11.2016 00:34
pyszna propozycja grzybowa
Stenka 12.11.2016 17:12
ciekawa propozycja
adelajda 12.11.2016 16:37
nigdy nie jadłam kani ...zupką Twoja chętnie się poczęstuję :)
Wafelek2601 12.11.2016 15:01
Ciekawy pomysł
Edith85 12.11.2016 14:29
Fajny przepis
Docherro 12.11.2016 11:20
świetne,właśnie wczoraj nazbierałam kanie,panierowane się znudziły,zrobię flaczki wg.Twojego przepisu:)
Beatris 12.11.2016 11:12
Przepyszna zupka, chętnie zjadłabym porcyjkę :)
Patrycja33 12.11.2016 10:37
Nie jestem milosnikiem tradycyjnych flaczkow,ale Twoje chetnie bym zjadla:-)
Ewelina1991 12.11.2016 10:11
świetne te flaczki ;-)
Bernadeta1 12.11.2016 09:52
na pewno smaczne jedzonko
Konczi 12.11.2016 09:06
pyszna propozycja, wyglądają rewelacyjnie i aż u mnie nimi pachnie .....
Babeczka35 12.11.2016 07:42
Pyszna propozycja.
Barbara13 12.11.2016 00:57
Flaczków w takim wydaniu jeszcze nie jadłam
Diana Rusiłowicz 12.11.2016 00:41
Dziękuję :)
Diana Rusiłowicz 12.11.2016 00:41
Zupka - rewelacja!
norweska20 11.11.2016 23:57
smakowity pomysł
MonikaW 11.11.2016 22:10
nigdy nie jadłam z kani, szkoda, że u nas w tym roku marnie z grzybkami :(

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak