Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Flaczki z kani

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wywar mięsny lub warzywny 1,5-2 litry
kanie kilka dużych kapeluszy
marchewka 1 duża
seler korzeniowy średni kawałek
pietruszka średnia z nacią
Majeranek suszony Prymat do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 2 duże
Ziele angielskie całe Prymat 3-4 kulki
Pieprz ziołowy mielony Prymat do smaku
Imbir mielony Prymat do smaku
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
sól i pieprz do smaku
czosnek 1-2 ząbki
smalec ze skwarkami
przyprawa uniwersalna do smaku

Porada

Kto lubi treściwe zupy może zagęścić flaczki zasmażką.

Przepis i sposób przygotowania na: Flaczki z kani

Marchewkę, korzeń pietruszki i selera zetrzeć na dużych oczkach tarki, przesmażyć na 2 łyżkach smalcu. Na koniec dodać sypką paprykę i chwilę razem podsmażyć.
Do wywaru dodać nieco przyprawy warzywnej, ziele angielskie, liście laurowe i przesmażone warzywa.
Gotować na minimalnym płomieniu.
W tym czasie oczyścić kapelusze grzybów, pokroić w paseczki i przesmażyć na 2 łyżkach smalcu i dodać do zupy.
Dosypać majeranek, imbir, pieprz ziołowy i posiekaną natkę pietruszki.
Gotować ok. 10-15 minut, a na koniec doprawić zupę świeżo wyciśniętym czosnkiem, pieprzem i ew. solą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 12.10.2016 10:21
Smażoną w panierce także robię, co nie oznacza, że ograniczam się wyłącznie do smażonej ;) Zwłaszcza przy dużej ilości nie da się wszystkich zjadać w takiej formie, bo zwyczajnie "co za dużo, to niezdrowo" ;) Mam na kanie również inne zrealizowane (i jeszcze nie) pomysły.
paniusiaewa 12.10.2016 09:06
Ciekawy przepis, ale mimo wszystko kanie lubię panierowaną. Na pewno jak znajdę jeszcze kanię to spróbuje.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak