Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Flaczki na opieńkach

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Flaczki na opieńkach. Zapewniamy. Pysznie wyszło.

Składniki:

Składniki:

opieńki 1 kilogram
marchewki 2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
seler korzeniowy 0.5 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuki
Ziele angielskie całe XXL 8 sztuk
koncentrat pomidorowy 90 gramów
Przyprawa do flaków klasyczna Prymat 1 opakowanie

Zasmażka:

mąka 1 łyżka
masło 82% 1 łyżka
ząbek czosnku 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Flaczki na opieńkach

Umyłem opieńki. Ugotowałem w osolonej wodzie (30 minut).
Ostudziłem, pokroiłem w paski.

Ugotowałem wywar na udkach z dodatkiem soli, liścia laurowego, ziela angielskiego i małej zielonej części pora (około 40 minut).

Dodałem pokrojone w słupki warzywa, przyprawę do flaków. Wszystko gotowałem ok. 20 minut, dodałem pokrojone opieńki, doprawiłem przyprawą do flaków, solą, pieprzem oraz papryką, dodałem koncentrat pomidorowy. Przygotowałem zasmażkę z masła, przeciśniętego przez praskę czosnku i mąki, rozprowadziłem wywarem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak