Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Flaczki domowe

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

flaki 1,5 kg
kurczak 1 kg
masło 2 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
majeranek 1 łyżeczka
wywar drobiowo-wołowy
sól do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Przyprawa do flaków klasyczna Prymat 1 torebka
Ziele angielskie całe Prymat 4 sztuki
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Flaczki domowe

Sprawionego kurczaka myjemy zalewamy wodą dodajemy , liścia laurowego ziele angielskie i gotujemy do miękkości .

Po ugotowaniu mięso obieramy od kości kroimy na plasterki i wrzucamy do wywaru w którym gotowane było mięso.

Flaki umyć ugotować w osolonej wodzie odcedzić,następnie wrzucamy do gotowego wywaru rosołowego dodajemy startą na tarce włoszczyznę gotujemy następnie dodajemy przyprawę do flaków i gotujemy aż będą miękkie. Z masła i mąki zrobić zasmażkę rozprowadzić ją wywarem i połączyć z potrawą. Pod koniec gotowania posypać majerankiem.
Flaki gotujemy około 1,5 godz ale to zależy od mięsa .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Piter 31 25.03.2013 07:12
Lubię domowe flaki,super.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak