Fit sernik z mango i truskawkami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Pyszny, delikatny i mocno owocowy sernik na zimno w lżejszej wersji to idealny deser na upalne dni. Tę kolorową ucztę dla zmysłów tworzy aksamitna masa serowa z mango na bazie jogurtu greckiego i serka mascarpone oraz truskawkowa glazura na wierzchu. Sernik jest bezglutenowy i nie zawiera cukru.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Spód:

  • mąka owsiana

    55 gramów
  • mąka ryżowa

    55 gramów
  • mąka ziemniaczna

    30 gramów
  • płatki owsiane górskie

    4 łyżki
  • proszek do pieczenia

    0.25 łyżeczki
  • syrop klonowy

    35 mililitrów
  • olej

    35 mililitrów
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 szczypta

Masa serowa:

  • pulpa z mango

    450 gramów
  • jogurt grecki

    250 gramów
  • serek mascarpone

    250 gramów
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • żelatyna deserowa

    20 gramów
  • ksylitol

    2 łyżki

Glazura:

  • truskawki świeże

    150 gramów
  • żelatyna deserowa

    2 łyżeczki
  • ksylitol

    0.5 łyżeczki

BEZY Z KSYLITOLEM (opcjonalnie):

  • białka jaj

    4 sztuki
  • ksylitol

    200 gramów
  • mąka ziemniaczna

    1 łyżeczka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 szczypta

Dodatki:

  • mango

    0.5 sztuki
  • truskawki świeże

    0.75 szklanki
  • mięta

    2 gałązki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

KROK 1. SPÓD. Płatki owsiane delikatnie prażymy na suchej patelni lub podpiekamy przez 5 minut w gorącym piekarniku, a następnie studzimy. Do miski wsypujemy trzy rodzaje mąki, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Dodajemy olej oraz syrop klonowy i łączymy wszystkie składniki. Na koniec do masy wsypujemy podprażone płatki owsiane.

Dno tortownicy o średnicy 25 cm, smarujemy olejem np. kokosowym, posypujemy pokruszonymi płatkami owsianym i wykładamy przygotowaną masę.

Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 11-12 minut (do lekkiego zarumienienia). Upieczony spód studzimy.

* Jeśli chcemy przyspieszyć przygotowanie sernika i ułatwić sobie pracę, możemy pominąć ten krok i wyłożyć spód bezglutenowymi biszkoptami.

KROK 2. MASA SEROWA. Żelatynę zalewamy kilka łyżkami zimnej wody i odstawiamy na chwilę do napęcznienia. Pulpę z mango podgrzewamy w rondelku z sokiem z cytryny. Gorącą pulpę zdejmujemy z palnika i rozpuszczamy w niej napęczniałą żelatynę i ksylitol (najlepiej wymieszać trzepaczką), a następnie studzimy. Do miski dodajemy jogurt grecki, serek mascarpone oraz ostudzoną pulpę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki. Powstałą masę wylewamy na owsiany spód i wstawiamy do lodówki do stężenia.

KROK 3. BEZY Z KSYLITOLEM. Ksylitol mielimy na cukier puder. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie, cały czas miksując dodajemy po łyżce cukru pudru. Na koniec przesiewamy nad ubitą pianą łyżeczkę mąki ziemniaczanej i miksujemy (dosłownie przez chwilę). Powstałą masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy jej porcje na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni C na około 90 minut. Bezy studzimy przy uchylonym piekarniku.

* Pozostałe bezy przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku próżniowym lub metalowej puszce. Pozostawione na wierzchu bezy wchłoną wilgoć z powietrza i zrobią się klejące.

KROK 4. GLAZURA. Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Truskawki miksujemy na gładki mus, dodajemy ksylitol i podgrzewamy w rondelku. Po zdjęciu z palnika rozpuszczamy w nich napęczniałą żelatynę, a następnie studzimy. Ostudzoną masę wylewamy na stężałą masę serową z mango i ponownie wstawiamy do lodówki do stężenia.

KROK 5 DEKORACJA. Gdy glazura stężeje dekorujemy sernik świeżymi truskawkami, kawałkami mango, listkami mięty oraz bezami słodzonymi ksylitolem.

Futka
Do dekoracji sernika możemy dodać także inne ulubione owoce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat