Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fit sernik z mango i truskawkami

2.0
(9)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Pyszny, delikatny i mocno owocowy sernik na zimno w lżejszej wersji to idealny deser na upalne dni. Tę kolorową ucztę dla zmysłów tworzy aksamitna masa serowa z mango na bazie jogurtu greckiego i serka mascarpone oraz truskawkowa glazura na wierzchu. Sernik jest bezglutenowy i nie zawiera cukru.

Składniki:

Spód:

mąka owsiana 55 gramów
mąka ryżowa 55 gramów
mąka ziemniaczna 30 gramów
płatki owsiane górskie 4 łyżki
proszek do pieczenia 0.25 łyżeczki
syrop klonowy 35 mililitrów
olej 35 mililitrów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta

Masa serowa:

pulpa z mango 450 gramów
jogurt grecki 250 gramów
serek mascarpone 250 gramów
sok z cytryny 2 łyżki
żelatyna deserowa 20 gramów
ksylitol 2 łyżki

Glazura:

truskawki świeże 150 gramów
żelatyna deserowa 2 łyżeczki
ksylitol 0.5 łyżeczki

BEZY Z KSYLITOLEM (opcjonalnie):

białka jaj 4 sztuki
ksylitol 200 gramów
mąka ziemniaczna 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta

Dodatki:

mango 0.5 sztuki
truskawki świeże 0.75 szklanki
mięta 2 gałązki

Porada

Do dekoracji sernika możemy dodać także inne ulubione owoce.

Przepis i sposób przygotowania na: Fit sernik z mango i truskawkami

KROK 1. SPÓD. Płatki owsiane delikatnie prażymy na suchej patelni lub podpiekamy przez 5 minut w gorącym piekarniku, a następnie studzimy. Do miski wsypujemy trzy rodzaje mąki, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Dodajemy olej oraz syrop klonowy i łączymy wszystkie składniki. Na koniec do masy wsypujemy podprażone płatki owsiane.

Dno tortownicy o średnicy 25 cm, smarujemy olejem np. kokosowym, posypujemy pokruszonymi płatkami owsianym i wykładamy przygotowaną masę.

Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 11-12 minut (do lekkiego zarumienienia). Upieczony spód studzimy.

* Jeśli chcemy przyspieszyć przygotowanie sernika i ułatwić sobie pracę, możemy pominąć ten krok i wyłożyć spód bezglutenowymi biszkoptami.

KROK 2. MASA SEROWA. Żelatynę zalewamy kilka łyżkami zimnej wody i odstawiamy na chwilę do napęcznienia. Pulpę z mango podgrzewamy w rondelku z sokiem z cytryny. Gorącą pulpę zdejmujemy z palnika i rozpuszczamy w niej napęczniałą żelatynę i ksylitol (najlepiej wymieszać trzepaczką), a następnie studzimy. Do miski dodajemy jogurt grecki, serek mascarpone oraz ostudzoną pulpę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki. Powstałą masę wylewamy na owsiany spód i wstawiamy do lodówki do stężenia.

KROK 3. BEZY Z KSYLITOLEM. Ksylitol mielimy na cukier puder. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie, cały czas miksując dodajemy po łyżce cukru pudru. Na koniec przesiewamy nad ubitą pianą łyżeczkę mąki ziemniaczanej i miksujemy (dosłownie przez chwilę). Powstałą masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy jej porcje na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni C na około 90 minut. Bezy studzimy przy uchylonym piekarniku.

* Pozostałe bezy przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku próżniowym lub metalowej puszce. Pozostawione na wierzchu bezy wchłoną wilgoć z powietrza i zrobią się klejące.

KROK 4. GLAZURA. Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Truskawki miksujemy na gładki mus, dodajemy ksylitol i podgrzewamy w rondelku. Po zdjęciu z palnika rozpuszczamy w nich napęczniałą żelatynę, a następnie studzimy. Ostudzoną masę wylewamy na stężałą masę serową z mango i ponownie wstawiamy do lodówki do stężenia.

KROK 5 DEKORACJA. Gdy glazura stężeje dekorujemy sernik świeżymi truskawkami, kawałkami mango, listkami mięty oraz bezami słodzonymi ksylitolem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak