Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fit panna cotta na maślance

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Orzeźwiający deser w sam raz na upalne, letnie dni. Wypróbuj przepis na pyszną truskawkową panna cottę z musem z mango. Mniam!

Składniki:

SKŁADNIKI

maślanka 250 mililitrów
truskawki świeże 250 mililitrów
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
erytrytol 4 łyżki

DODATKI

mango 1 sztuka
truskawki świeże 4 sztuki
borówki 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Fit panna cotta na maślance

Przepis na truskawkowy deser panna cotta na maślance. Jest to dużo lżejsza i zdrowsza wersja włoskiego deseru. Całość podana z musem z dojrzałego mango oraz świeżymi owocami. Deser pysznie smakuje oraz orzeźwia, dlatego świetnie sprawdzi się w upalne dni.

KROK 1. Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody i odstawiamy na chwilę do napęcznienia. Truskawki miksujemy na gładki mus i przelewamy do rondelka. Dodajemy do nich erytrytol* oraz maślankę i podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. W gorącej mieszance rozpuszczamy napęczniałą żelatynę, dokładnie mieszamy, przelewamy do pucharków, studzimy i wkładamy do lodówki do stężenia.

* Do posłodzenia deseru możemy użyć także słodzika, stevii lub ksylitolu.

KROK 2. Dojrzałe mango miksujemy na gładki mus* i przekładamy go na wierzch stężałej panna cotty. Deser dekorujemy świeżymi owocami truskawek i borówek oraz liskami tymianku (lub mięty).

* Do przygotowania deseru możemy użyć także gotowej pulpy z mango.

Deser panna cotta możemy przygotować także w pełnej truskawkowej wersji. Wtedy pulpę z mango zastępujemy zmiksowanymi na gładko truskawkami.

Świetnie sprawdzi się także syrop klonowy, na którym ułożymy kawałki świeżych truskawek.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak